Notícies

Dijous  25.04.2013  19:13

Sèrbia es disculpa per primera vegada en la història per la matança de Srebrenica

'Em poso de genolls i demano perdó', ha declarat el president serbi, Tomislav Nikolic

Men?ame
 

Per primera vegada en la història, Sèrbia ha demanat perdó per la matança de Srebrenica (Bòsnia i Hercegovina), on van morir vuit mil musulmans. En una entrevista a la televisió pública bosniana BHT, el president serbi, el nacionalista Tomislav Nikolic, ha demanat disculpes explícitament pels fets: 'Em poso de genolls i demano que Sèrbia sigui perdonada pel crim comès a Srebrenica.' Amb tot, s'ha negat a reconèixer que s'hagués tractat d'un genocidi, tot defensat que això encara no s'ha provat. 'Demano perdó pels crims comesos per qualsevol persona en nom del nostre estat i el nostre poble', ha dit Nikolic en l'entrevista.

Nikolic, de passat ultranacionalista serbi, fins ara despertava recels entre molts bosnians. Les seves declaracions a la televisió bosniana, però, demostren un canvi profund, perquè cap mandatari de Sèrbia no havia demanat mai perdó. L'entrevista completa es podrà veure el 7 de maig, però la televisió n'ha difós alguns fragments a internet.

El 1995 uns vuit mil musulmans van ser assassinats després de l'ocupació de Srebrenica per part de les tropes serbo-bosnianes, encapçalades per Ratko Mladic,.

 

Més informació: Quinze anys de la vergonya de Srebrenica (13.7.2010)

Mladic, a judici pel genocidi de Srebrenica (16.5.2012)