La Comissió Europea renya Espanya perquè no retalla la despesa militar

  • El vice-president econòmica comunitari diu que no hi pot haver partides pressupostàries 'sagrades'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
25.04.2013 - 13:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president de la Comissió Europea i responsable d’afers Econòmics, Olli Rehn, ha avisat avui al govern espanyol que la despesa militar no és pas intocable i que també s’ha de retallar. Responent una pregunta de l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, Rehn ha dit que, si bé Defensa és una competència estatal, Brussel·les també voldria que l’exèrcit s’ajustés el cinturó. ‘Això hauria de ser part essencial de l’esforç global de consolidació fiscal i no hi hauria d’haver una causa sagrada en la despesa quan els estats pateixen dures dificultats pressupostàries’, ha remarcat Rehn.

Tremosa havia demanat a Rehn si estava d’acord que s’hagués de protegir ‘tant com fos possible’ la despesa en sanitat, educació i benestar social, que depèn de les autonomies, i, en canvi, ‘concentrar les retallades abans en la despesa militar i en altres inversions improductives sense retorn’. L’eurocomissari ha dit que el control de la despesa militar és una competència exclusiva dels estats però que ha de formar part de l’ajustament global perquè ‘no hi hauria d’haver pas cap causa sagrada’ en els pressupostos dels estats amb dificultats.

Tremosa ha fet la seva pregunta a instàncies d’un informe que va el Parlament Europeu mateix i que demana a l’estat espanyol que elimini els ministeris amb competències completament transferides a les autonomies (com el de Sanitat, Educació o Cultura) i que redueixi ‘la despesa militar innecessària, com la compra d’equipaments militars nous i cars’. L’informe, de l’eurodiputat italià Alfredo Pallone, es va aprovar amb el suport de tots els grups de l’eurocambra, inclosos populars, socialistes, liberals i ecologistes.


Més informació:

Les despeses més increïbles del govern espanyol, a #cosesdelBOE

Coses del BOE: més diners per als toros i per a l’exèrcit

L’estat espanyol incrementa un 11% la despesa en espionatge

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any