Un Vint-i-cinc d’Abril marcat pel finançament

  • ACPV, sindicats i plataformes socials es manifestaran dissabte a València per un finançament just

VilaWeb
Redacció
25.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La diada del Vint-i-cinc d’Abril arriba acompanyada del debat sobre el model de finançament públic al País Valencià. L’estat precari de les finances de la Generalitat i de la resta d’institucions públiques va congriant un consens prou ampli sobre la necessitat de posar fi a l’espoliació fiscal i en favor d’un canvi de sistema de finançament. La reivindicació popular serà dissabte, amb la manifestació i el concert tradicionals.

Acció Cultural del País Valencià, els sindicats CCOO, UGT i Intersindical, la Cimera Social i diverses plataformes fan una crida a participar en la marxa del Vint-i-cinc d’Abril, que també se centrarà en l’exigència d’un finançament just. Sortirà de la plaça de Sant Agustí a les sis de la vesprada.

Segons ACPV, el contingut de la manifestació neix de la situació excepcional de crisi que ha de suportar el País Valencià. ‘Una crisi que, en el nostre cas, presenta les xifres més dolentes de l’estat espanyol en tots els índexs, com ara creixement de la desocupació, destrucció de l’economia productiva, situació de fallida tècnica de l’administració autonòmica, desaparició del sistema financer propi… i la progressiva erosió de la cohesió social, base de qualsevol projecte de país’, assenyala l’entitat a través d’un comunicat.

Els convocants denuncien la mala gestió dels darrers governs valencians i els casos de corrupció, però remarquen que amb una bona adminsitració i eliminant la corrupció no n’hi haurà prou per a créixer: cal una millora substancial del finançament. Denuncien que el País Valencià, tot i no arribar a la mitjana de la renda estatal, paga més que no rep. ‘És a dir, viu una situació de dèficit fiscal, de finançament insuficient’, i per això, demana l’entitat, cal crear una dinàmica social a favor d’un finançament just.

El comunicat adverteix del perill que la reivindicació d’un finançament just no sigui retòrica i prou. I avisa que sense pressió social no es podrà canviar el model. Si la Generalitat Valenciana –diu– comparteix aquesta reivindicació, pot obrir un diàleg públic amb Acció Cultural, els sindicats i les plataformes socials, per coordinar-s’hi i aconseguir una pressió social i institucional efectiva, i no únicament retòrica, ‘a favor dels interessos de tots els valencians, que no són uns altres que un finançament just’.

Després de la manifestació es farà un concert a l’Auditori de Burjassot, amb Fermín Muguruza, Orxata Sound System i At Versaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any