La llista per a Alcoi, de ‘musicafestera.com’

  • Ha arribat la data marcada pels grans amants de la música festera, i en general, dels Moros i Cristians. Sí, parlem d'Alcoi i la seua grandiosa entrada. Una entrada que destaca per la música i les seues bandes

VilaWeb
Víctor Vanyó
22.04.2013 - 10:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aprofitant que aquest diumenge hi ha hagut l’entrada a Alcoi, vam plantejar fer una cosa diferent en aquesta secció. Sempre havia escrit qui vos parla, però hui done l’altaveu als administradors de la pàgina Músicafestera.com. Una pàgina web, que com bé diu el nom, tracta la música de moros i cristians, la música festera. Creiem que ells millor que nosaltres, ens pugueren fer una llista pensant en l’entrada d’Alcoi, i així va ser, ens han fet tot un llistat de 24 peces (12 marxes cristianes i 12 de mores), relacionades directament amb la festa d’Alcoi. Vos recomanem, d’una banda que seguiu aquesta pàgina i, com no, que gaudiu de la llista que han posat. De segur que amb la informació que ens donen els de la pàgina i l’audició de la llista, sereu uns experts. Com dirien al Partidor d’Alcoi, i modificant un poc: ‘Per TresDeu i Moment de Festa, que començe la llista de Musicafestera.com!’.

1. EL MORO DEL SINC – Marxa mora – Rafael Giner Estruch. Estrenada en 1954 als carrers d’Alcoi per la Banda del Regimiento de Infanteria Vizcaya 21, de guarnició a Alcoi, i dirigida pel seu propi autor acompanyant la filà Mudéjares.
2. ABENCERRAJES – TARDE DE ABRIL – Marxa mora – Amando Blanquer Ponsoda. Escrita al 1957 i dedicada a la filà Abencerrajes d’Alcoi. Peça revolucionària, amb una extraordinària orquestració i amb la que l’autor introdueix nous camins estètics en la marxa mora. Tant és així, que va ser presentada al Concurs de Composició de Música Festera d’Alcoi però el jurat va decidir que no era adequada per a la festa. Hui en dia és una de les marxes mores més populars i apreciades per músics i festers.
3. ALELUYA – Marxa cristiana – Amando Blanquer Ponsoda Primera marxa cristiana, estrenada als carrers d’Alcoi al 1958 acompanyant l’esquadra d’esclaus de la filà Vascos en l’any de la seua Alferesia.
4. ANY D’ALFERES – Marxa mora – Amando Blanquer Ponsoda Dedicada a la filà Abencerrajes d’Alcoi al 1967, any de la seua Alferesia.
5. EL PRESIDENT – marxa mora – Miguel Picó Biosca. Segon Premi al VIII Festival de Música Festera d’Alcoi (1971). Un clàssic en les festes de Moros i Cristians d’Alcoi.
6. ALS LIGEROS – Marxa mora – Pedro Joaquín Francés SanjuánMarxa mora dedicada a la filà Ligeros d’Alcoi. Primer Premi del XVII Festival de Música Festera convocat per l’Associació de Sant Jordi d’Alcoi l’any 1980.
7. PAS ALS MASEROS – Marxa cristiana – José Mª Valls Satorres Marxa sobre temes populars alcoians. Escrita al 1982 i dedicada a Francisco Sanjuán Moltó i a la filà Maseros d’Alcoi, la qual identifica.
8. MARXA DEL CENTENARI – Marxa mora – Amando Blanquer Ponsoda. Dedicada a la commemoració del Centenari de la Música Festera d’Alcoi a l’any 1982.
9. L’AMBAIXADOR CRISTIÀ – Marxa cristiana – Rafael Mullor Grau. Aquesta peça marca un abans i un després dins del món de les marxes cristianes. D’instrumentació elaborada i amb tints èpics, reflectits per l’espectacularitat dels metalls. Premi de l’Associació Sant Jordi al 1982.
10. MAGENTA – Marxa mora – José Mª Valls Satorres. Dedicada a la filà Magenta d’Alcoi, any 1986.
11. AL PRIMER TRO – Marxa mora – Rafael Mullor Grau. Marxa mora escrita al 1987 i guardonada un any després amb el Segon Premi al Concurs Nacional de Música Festera d’Ontinyent, així com al Premi Euterpe 2005 en la categoria de Composició de Música per a la Festa. Està dedicada a Jose Luis Córcoles Bordera, en homenatge pels seus molts anys al front de la filà Llana d’Alcoi.
12. TINO HERRERA – Marxa cristiana – Amando Blanquer Ponsoda. Escrita al 1995, és la tercera marxa cristiana del mestre Blanquer, el qual, tot i ser el creador del gènere, no havia fet cap aportació al bàndol cristià des del 1962. Obra composta a petició de la filà Cids d’Alcoi en memòria del fester Agustín Herrera ‘Tino’.
13. CAVALL DE FOC – marxa mora – José Rafael Pascual Vilaplana. Dedicada a Miguel Ángel Alcaraz Francés, Alferes Moro d’Alcoi al 1996 per la filà Realistes, així com als seus cavallers. Peça enormement innovadora l’any en que es va estrenar.
14. ALCOI, ESCATA I DESTRAL – Marxa cristiana – Rafael Mullor Grau. Estrenada al 1996 en l’entrada cristiana d’Alcoi, acompanyant la filà Muntanyesos en el 75 aniversari. La temàtica de la peça es basa en el so de quatre campanes existents a la seu de la filà.
15. LA ROSA I EL DRAC – marxa cristiana – Fco. Valor Llorens. Obra dedicada a Maria Navarro, favorita de l’Alferes Cristià de la filà Tomasines d’Alcoi al 2004.
16. ÀGUILES I CADENES – marxa cristiana – Amando Blanquer Ponsoda. Estrenada al 2004 en l’entrada cristiana d’Alcoi per a acompanyar el Capità Cristià de la filà Navarros, Jorge Espí Matarredona, a qui va dedicada. Aquesta és la penúltima marxa cristiana que escriuria el mestre Blanquer.
17. TEMPORA BELLI – marxa cristiana – Ángel Lluís Ferrando Morales Obra composta per a acompanyar l’esquadra de negres de l’Alferes Cristià d’Alcoi 2005, de la filà Muntanyesos. Significa ‘Temps de guerra’, i es tracta de la primera marxa cristiana amb part coral, cantada en llatí segons la lletra de Jordi Grau Ripoll. La partitura original incorpora instruments medievals.
18. PACO JOVER – Marxa cristiana – Ramon Garcia i Soler. Marxa cristiana estrenada al 2005 i dedicada a Francisco Jover Pérez, Capità Cristià al 1977 per la filà Tomasines d’Alcoi. Tot i que per sí soles és una peça, forma part d’un únic cos creatiu junt al pasdoble dianer Amado, la marxa cristiana Pope i la marxa de processó Ministre, totes del mateix compositor, formant una espècie de suite.
19. CULIBRI – marxa mora – José Rafael Pascual Vilaplana.  Marxa mora estrenada al 2007 en un concert amb motiu de la Capitania Mora 2008 de la filà Mudéjares d’Alcoi. Està dedicada a la memòria de Francisco Romà Aznar, “Culibri”, pare del Capità Moro Enrique Romà Llorca.
20. ZAPHIRUS – Marxa cristiana – Fco. Valor Llorens. Marxa cristiana per a banda i cor, dedicada a la Favorita de l’Alferes Cristià 2007 de la filà Alcodians.
21. SIGNUM – Marxa cristiana – Saül Gómez Soler. Peça composta per a acompanyar l’Alfereres Cristià 2008 de la filà Alcodians, Ricardo Pons Sala.
22. SANTIAGO, CAPITAN ABENCERRAJE. Dedicada a Antonio Guillem, Capità Moro d’Alcoi al 2009 per la filà Abencerrajes, així com a la memòria de son pare Santiago Guillem.
23. LA BATALLA D’ALCOI – Ballet cristià – J.C. Sempere Bomboí Ballet cristià per al seguici de l’Alferesia dels Cids d’Alcoi. Representació sonora del retaule de l’Esglèsia de Sant Jordi que representa la Batalla d’Alcoi. Aquest mural descriu la victòria cristiana amb l’ajuda de Sant Jordi davant l’assetjament de les tropes musulmanes capitanejades per Al-Azraq. El ballet va ser coreografiat i representat al carrer durant l’entrada d’Alcoi de 2011.
24. AL-WAZIR – marxa mora – Saül Gómez Soler Dedicada a Antonio Aracil Martínez, Capità Moro d’Alcoi al 2011 per la filà Realistes.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any