Una web explica com se celebra la Diada de Sant Jordi al món

  • S'han organitzat actes i festes a més de cinquanta ciutats

VilaWeb
M.S.
22.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa alguns anys que en diferents ciutats del món la comunitat catalana i acadèmica celebra la diada de Sant Jordi. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull, les ciutats i les activitats s’han multiplicat. Però enguany, a més a més, s’ha creat una web, BooksandRoses.com, que explica com se celebra la Diada de Sant Jordi per tot arreu del món. S’ha recollit informació de cinquanta festes en indrets tan diversos com Melbourne, Berlín, Beijing, Rosario (Argentina), Guayalquil (Ecuador), Asunción (Paraguai), San Francisco, New York, Washington DC, Toronto i Montreal, Osaka, Londres, Edinburg, Varsòvia, Porto, Copenhaguen…

Destaca un ampli ventall d’activitats a Londres, des de llibres i roses a actuacions castelleres i un concert de compositors catalans a càrrec de Tactum Ensemble i el pianista Alberto Portugheis. La Universitat de Massachusetts celebrarà una nova edició de la Catalan Week amb Anton Carrera i Liz Castro, i la cineasta Isona Passola pronunciarà una conferència a Cork, en el marc del Cork Book Fest, que cada any organitzen les biblioteques de la ciutat irlandesa. A Nova York, un programa atractiu dincs la cadena de llibreries Barnes&Nobel. Ahir es van celebrar actes a Brusel·les, El festival ‘Fenêtre Ouverte sur la Catalogne’, i a Berlín.

Cada festival té llibres i roses, però això només és el començament. A Londres han convidat els Castellers de Vilafranca, a Varsòvia fan una nit de cançons de Lluís Llach, a Beijing fan una calçotada, a San Francisco una barbacoa potluck a l’americana, a Asunción i a Copenhaguen ensenyen “Entre Dos Gegants”, a Rosario fan una missa especial, i una paella entre tots abans de la fira dels llibres.

A Chicago fan un concert amb música i poesia catalanes, a Brusel·les tota una setmana amb sardanes, concerts, poesia, i gegants, a Ferndale, MI (EUA), lectures i música en una biblioteca pública, a Venècia microsessions sobre cultura catalana, a Amsterdam amb cervesa i lectures, a Toronto, amb roses de paper, documental, i un concurs de dictats.

A gairebé totes les universitats que ofereixen estudis catalans en col·laboració amb l’IRL també s’hi celebra, d’una manera o altra, la diada literària catalana per excel·lència. A això, s’hi sumen també les activitats organitzades conjuntament amb les delegacions del Govern català a Londres, Berlín, Nova York i París.

Algunes ciutats i activitats:

Londres, Anglaterra

21 d’abril
El Borough Market de Londres, agermanat amb la Boqueria, és l’únic de la ciutat que celebra St. Jordi, també patró d’Anglaterra. Per aquest motiu, l’Ajuntament obrirà excepcionalment el mercat en diumenge per acollir parades de roses i enguany, com a novetat, llibres. La llibreria Riverside Bookshop oferirà als visitants traduccions de literatura, un fet especialment destacat en un any en què es publiquen 10 traduccions al país britànic. A banda, també hi haurà parades de productes catalans i estands amb informació de les properes activitats culturals catalanes que se celebraran al Regne Unit. L’acte està organitzat conjuntament per l’Institut Ramon Llull, la Delegació de la Generalitat al Regne Unit, l’ICEC, Turisme de Catalunya, ACC1Ó i Catalans UK.

En paral·lel, els Castellers de Vilafranca faran una actuació al costat del mercat i passaran el cap de setmana a Londres fent castells davant els edificis més emblemàtics de la ciutat.

23 d’abril
King’s Place acollirà un concert dels catalans Tactum Ensemble amb el prestigiós pianista Alberto Portugheis com a convidat especial. Oferiran peces de reconeguts compositors catalans com Frederic Mompou, Felip Pedrell, Jordi Codina i Enric Ferrer, que també n’és el director.

Nova York, Estats Units

21 d’abril
A partir de les 11.00, celebració del Sant Jordi a la cadena de llibreries Barnes&Nobel a la gran llibreria del carrer 86 de Manhattan. Es presentarà el llibre de la Liz Castro ‘What’s Up with Catalonia?’ i la traducció a l’anglès de la novel·la de Jordi Puntí ‘Maletes perdudes’ (‘Lost Luggage’). Els autors conversaran amb Laia Balcells, Mary Ann Newman i Jordi Graupera. Més activitats: representació de la llegenda de Sant Jordi, repartiment de roses i degustació de xocolata d’Oriol Balaguer.

Massachusetts, Estats Units

23 d’abril
Coincidint amb el dia de Sant Jordi, es clourà a la Universitat de Massachusets el V Cicle de cinema català amb la projecció d’Enxaneta. Paral·lelament, entre el 22 i el 24 d’abril, s’ha organitzat la Catalan Week que comptarà amb la participació d’Anton Carrera (amb motiu de l’Any Espriu) i Liz Castro.
Anton Carrera pronunciarà la conferència Ens mantindrem fidels, Salvador Espriu (vida i obra de Salvador Espriu) i oferirà una lectura de poemes d’Espriu i també de propis.

L’escriptora nordamericana Liz Castro parlarà del seu llibre ‘What’s up with Catalonia?’, un volum col·lectiu que aplega trenta-cinc articles en anglès sobre la cultura, la història, l’economia i la llengua catalanes i que permet entendre a un públic internacional fenòmens com la manifestació de l’11 de setembre de 2012, el moment polític actual i la voluntat de convocar una consulta sobiranista. El pròleg del llibre ha estat escrit pel president de la Generalitat Artur Mas. Impulsat i editat per Liz Castro, una escriptora nord-americana resident a Massachusetts. Castro s’ha valgut de la plataforma de micro-mecenatge Verkami per poder fer realitat aquest projecte.

Cork, Irlanda

23-27 d’abril de 2013
La cineasta Isona Passola participarà al Cork World Book Fest, un festival anual organitzat pel consorci de biblioteques municipals de Cork des del 2005 que coincideix amb la diada de Sant Jordi.En un acte organitzat per la Universitat i que se celebrarà en una de les biblioteques, Passola parlarà del documental sobre la situació política a Catalunya L’endemà que ha obtingut el rècord de microfinançament i és al top 5 mundial de Verkami.

París, Estat francès

23 d’abril
La guanyadora del Premi Internacional Maria Canals, Soo Jung Ann, oferirà un recital de piano al Petit Palais de París, en un concert organitzat per la Delegació del Govern a París. L’endemà la il·lustradora Mercè Galí presentarà el seu llibre Lluís Llach, sóc cantautor i realitzarà un taller per a infants.

Mont-real, Canadà
 
23 d’abril
L’escriptor Gabriel Janer Manila realitzarà una lectura en català de La vida, tan obscura en el marc de la commemoració de la Journée mondiale du livre et du droit d’auteur dins el festival literari Métropolis Bleu de Mont-real.
S’oferiran roses i llibres als participants de Lisez l’Europe (lectura de fragments d’obres d’autors europeus i hi haurà una actuació dels Castellers de Mont-real.

Chicago, Estats Units

23 d’abril
La Universitat de Chicago acollirà l’espectacle Cor de carn, un concert a càrrec de Gerard Segura (El Pèsol Feréstec), Cèlia Nadal i Vito Spampinato que fa un recorregut pel tema de l’amor en la poesia catalana des de l’època medieval fins a l’actualitat. Així, cantaran diferents poemes musicats per ells mateixos alhora que oferiran una explicació en anglès del seu context històric i cultural. Els assistents al concert tindran un dossier amb els poemes en versió bilingüe.

Colorado, Estats Units

23 d’abril
La Universitat de Colorado Boulder se suma a les celebracions de Sant Jordi organitzant, per primera vegada, uns Jocs Florals. S’hi podran presentar treballs escrits en català, de gènere i temàtica oberta, o bé treballs no escrits en català que parlin sobre la cultura catalana.
Durant la cerimònia de lliurament de premis, que tindrà lloc el mateix 23 d’abril, es farà una petita representació sobre la llegenda de Sant Jordi i el drac.

L’Havana, Cuba

23 d’abril
La Universitat de l’Havana ha preparat una Jornada Catalana també per conmemorar el Dia Internacional del Llibre (homenatge a Shakespeare, Cervantes, Garcilaso de la Vega i Josep Pla). Inclou: Narració teatralitzada de la llegenda de Sant Jordi, concurs de poemes, recital de poemes en català (extrets del llibre Evocación. Poesía Catalana Contemporánea, amb la traducció a l’espanyol a càrrec de Manuel Mercader). Exposició sobre la figura de Sant Jordi a les arts plàstiques d’arreu del món (estudiants d’Història de l’Art). Monòleg El regreso (versió lliure de l’original La indiana, d’Àngels Aymar) per part de l’actriu cubana Lynn Cruz. Es tracta d’una visió contemporània d’un tema històric: l’emigració catalana a Cuba al segle XIX.

Madrid, Estat espanyol

23 d’abril
S’impartirà una classe zero de català, a les aules de català de la Delegació de la Generalitat a Madrid.

Maynooth, Irlanda

23 d’abril
La Universitat de Maynooth-Irlanda celebra Sant Jordi amb la 4a edició del Dia de Catalunya, que inclou un ‘table quizz’ sobre cultura catalana.

Moscou, Federació Russa

23 d’abril
A la Universitat Estatal de Moscou Lomossonov s’hi celebrarà un concurs de traducció de poemes del català al rus. Els poemes escollits són: ‘St. Jordi Gloriós’ de Josep M. de Sagarra, ‘La Diada de Sant Jordi’ de Joan Maragall, ‘Les roses recordades’ de Salvador Espriu. A més, es faran diverses ponències de temàtica catalana per part dels estudiants de quart curs sobre els autors seleccionats i la tradició de St Jordi i s’escenificarà el conte ‘Els dotze mesos’ de Joan Amades.

Venècia, Itàlia

23-24 d’abril
La Universitat Ca’Foscari acollirà una sèrie de conferències magistrals a càrrec de Giuseppe Tavani sobre la traducció de Mirall trencat de Mercè Rodoreda a l’italià i l’èxit de l’autora a Itàlia i Giulia Lanciani, que coincidint amb l’any Espriu està traduint l’obra del poeta a l’italià.

Washington DC, Estats Units

23 d’abril
La Universitat de Georgetown ha preparat una Jornada Catalana que inclou una trobada literària, la projecció del film Enxaneta, de Paulí Subirà i una taula rodona titulada What is going on in Catalonia? Views from the new generations. A més, es repartiran roses a Red Square.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any