Napolitano, reelegit president d’Itàlia als 87 anys

  • Bersani dimitirà com a cap del centre-esquerra per la indisciplina dels diputats de la seva formació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Giorgio Napolitano va ser reelegit ahir president d’Itàlia en una sessió conjunta de la cambra de diputats i del senat amb 739 vots dels 1.007 emesos. Va superar àmpliament els 504 vots necessaris per ser elegit. Napolitano va acceptar presentar-se a un segon mandat malgrat la seva edat, 87 anys, per la impossibilitat de trobar un candidat amb possibilitats de victòria. Napolitano va derrotar el candidat del Moviment Cinc Estels, Stefano Rodotà, que es va endur 217 vots. És el primer president italià que repeteix mandat.

Durant la cinquena votació, que s’havia fet al matí, la majoria dels parlamentaris havien votat en blanc després del desacord de divendres sobre el candidat i després d’espatllar-se la unitat de la coalició de centre-esquerra.

El més votat ahir al matí havia estat l’acadèmic d’esquerres Stefano Rodotà, proposat pel antisistema Moviment Cinc Estrelles, amb 210 vots però a molta distància dels 504 necessaris. De la seva banda, l’aliança de centre-dreta dirigida per Silvio Berlusconi havia boicotat la votació.

Dimissió de Bersani

Per la seva banda, el secretari general del Partit Democràtic (PD) d’Itàlia, Pier Luigi Bersani, havia anunciat que abandonaria la màxima responsabilitat de la formació quan el parlament hagués escollit el nou president de la República. Bersani va rebre de Napolitano l’encàrrec de formar govern després de les eleccions legislatives de febrer i, després del fracàs en aquest objectiu, el seu lideratge havia quedat en evidència a les pròpies files durant la votació per escollir el nou cap d’estat.

El PD va presentar en un principi la candidatura de l’ex-president del senat, Franco Marini, consensuada amb el Poble de la Llibertat (PDL) de Silvio Berlusconi. Però, després del fracàs d’aquesta opció en les dues primeres rondes de vot, el PD va recórrer a l’ex-primer ministre i ex-president de la Comissió Europea Romano Prodi, que divendres tampoc no va aconseguir els vots necessaris.

Bersani està molt enfadat amb els diputats i senadors del partit que no han seguit les indicacions de vot en l’elecció presidencial. ‘Un de cada quatre ens ha traït. És inacceptable’, va dir Bersani. La votació és secreta, però els resultats de les diverses rondes que s’han fet han posat de manifest les divisions del centre-esquerra i la fuga de vots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any