Acord històric entre Sèrbia i Kossove

  • Els dos primers ministres decideixen normalitzar les seves relacions com un pas més cap a la UE

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.04.2013 - 16:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els primers ministres de Sèrbia i Kosovë, Ivica Dacic i Hashim Thaçi, han tancat un acord històric avui a Brussel·les per normalitzar les seves relacions. Aquest acord és determinant perquè tots dos països puguin aspirar a entrar a la Unió Europea. ‘Estic contenta de poder dir que la negociació ha conclòs. El text ha estat rubricat pels dos primers ministres’, ha anunciat l’Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat de la UE, Catherine Ashton, que ha exercit de mitjancera.

La cap de la diplomàcia europea ha felicitat tots dos dirigents ‘per la seva determinació aquests últims mesos i per la valentia que han demostrat’. Ashton no ha volgut explicar el contingut de l’acord signat avui. ‘És molt important el que estem veient, un pas per allunyar-se del passat i un pas més a prop d’Europa per a tots dos’, ha afegit.

La normalització de les relacions entre Kosovë i Sèrbia és una condició determinant perquè tots dos països puguin aspirar a formar part de la Unió Europea. Si bé no es tracta del reconeixement formal de la independència de Kosovë per Sèrbia, la normalització de relacions és un reconeixement explícit de l’existència de l’entitat política kosovesa.

L’acord

L’acord s’ha segellat després de mesos de tenses negociacions entre el primer ministre serbi, Ivica Dacic i el seu homòleg kosovar, Hashim Tachi, a Brussel·les. Tot i que el pacte és preliminar, és alhora històric perquè és l’inici de la fi d’anys de conflictes i tensions. Suposa un punt d’inici per a la reconciliació i per a l’adhesió a la Unió Europea. En virtut de l’acord, el comandant de policia regional del nord de Kosovë ha de ser serbi i la composició del cos de policia ha de coincidir amb la distribució demogràfica de les dues comunitats.

El Tribunal d’Apelacions de Kosovë comptarà amb un equip de jutges serbo-kosovesos per per gestionar els casos que impliquin membres de la comunitat sèrbia, encara que hauran d’aplicar les lleis kosoveses.

Belgrad i Pristina han acceptat no obstaculitzar-se en el seu objectiu d’avançar en la integració a la UE. Amb tot, Sèrbia encara no accepta que Kosovë pugui ser membre d’organitzacions internacionals com l’ONU.

Espanya no reconeix la independència de Kosovë

De fet, ahir el Parlament Europeu va instar Espanya, Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre a reconèixer la independència de Kosovë. El ponent de la moció aprovada, l’austríac Ulrike Lunacek (Verdes / ALE) va lamentar que aquests estats ‘no hagin donat el seu suport als esforços realitzats per Kosovë’.

Espanya és un dels cinc estats de la Unió Europea que encara no ha aprovat la validesa de l’estat de Kosovë. És per això que, en sessió plenària a l’Eurocambra, l’eurodiputat austríac Lunacek va lamentar que encara no haguessin reconegut la independència del país i va dir que ‘haurien de fer-ho per permetre Kossovë participar en organitzacions com l’Europol, la Interpol i en esdeveniments esportius internacionals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any