Alumnes de l’Aula Oberta de l’Institut La Plana de Vi roden el seu curtmetratge

  • És una activitat del programa Cinema en curs

VilaWeb
Redacció
21.04.2013 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant quatre dies els estudiants de l’aula oberta de 3r i 4t de secundària de l’Institut La Plana (Vic) roden el seu curtmetratge en el marc de Cinema en curs, un programa de pedagogia del cinema i amb el cinema que proposa una manera de veure i de fer cinema, i també, una manera d’aprendre amb el cinema. De la mà de professionals del cinema (realitzadors, guionistes, directors de fotografia, muntadors, etc.), durant tot un curs i dins l’horari lectiu, els alumnes descobreixen el cinema a partir de la pràctica cinematogràfica i del visionat de pel·lícules de tots els temps i de cultures d’arreu del món. Des de 2005, Cinema en curs genera a les escoles i instituts participants un model innovador i pioner de treball articulant el curriculum i les competències de forma transversal a través del cinema i la fotografia.

Després de diverses pràctiques realitzades al llarg del curs, els últims mesos del taller es dediquen al guió, planificació, rodatge i muntatge d’un curtmetratge. És el moment en què culminen els aprenentatges de tot el curs i en què cada grup pot donar forma a una història, propera i alhora ficcionada, explorant els recursos expressius del cinema que els alumnes ja han fet seus. El rodatge del curt es desenvolupa en tres jornades. El muntatge es duu a terme al llarg de les setmanes posteriors.

El curs 2012-2013 es porta a terme la vuitena edició del projecte, en què participen 2000 alumnes de contextos molt diferents: del barri de Llafià de Badalona a Mataró, de l’escola de Bordils a una aula oberta de Vic. El programa de pràctiques és comú per tots els tallers, que tenen en els blocs un espai d’intercanvi on compartir la feina realitzada al llarg del curs. Per primera vegada, aquest any l’intercanvi va més enllà del territori català, ja que Cinema en curs s’ha posat en marxa també a Galícia i a Argentina (en cooperació amb la Municipalidad de Córdoba).

Els curtmetratges del centres participants s’estrenaran a la Filmoteca de Catalunya el 28 de maig en presència de tots els participants de Catalunya (alumnes, docents i professionals del cinema). També es convida a personalitats destacades del món de la cultura, representants d’institucions, cineastes, productors, crítics, etc. Després de la projecció de cada film els seus autors el presenten al públic i estableixen un diàleg amb el públic assistent. Posteriorment, els films també seran presentats a la Cinemathèque française de París i en diversos festivals d’abast internacional (en edicions anteriors han estat presents a Alemanya, Argentina, Bolívia, Canadà, Corea, Estats Units, Gran Bretanya, Portugal…).

Cinema en curs és una iniciativa d’A Bao A Qu que rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, els ajuntaments d’algunes de les localitats on es duen a terme els tallers i l’Obra Social ‘la Caixa’. També col·laboren amb el projecte la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any