Xamfrà, un punt de trobada de les arts al Raval

  • Ester Bonal, directora del centre, ens explica la importància de l'escola dins el barri

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 2005 la Fundació l’ARC Música es va comprometre a cercar recursos públics i privats per tal de posar en marxa un centre de música i escena al Raval amb finalitat socio-educativa. La idea era que Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval fos una eina per tal de treballar per la inclusió social de nens i joves del barri a través de totes les possibilitats que ofereixen les arts.

I per què Xamfrà? Un xamfrà és un element de l’urbanisme d’una ciutat on les cantonades es retallen i es genera un espai que permet aturar-se, trobar-se, posar-hi bancs per seure… això és el Xamfrà.

Xamfrà creu que aquesta línia educativa a través de l’art com a llenguatge comú i comunitari permet als alumnes trobar en l’expressió musical i escènica una via de comunicació entre ells i el món que els envolta. Aquestes activitats permeten que els alumnes coneguin i aprenguin a valorar els trets culturals dels seus companys.

El funcionament de l’escola

El treball a Xamfrà és sempre en grup. Es fa música, dansa i teatre col·lectivament i en cooperació i es respecta i deixa espai a totes les capacitats i ritmes de progrés individual. L’objectiu fonamental, més que el propi progrés musical (que també), són el respecte, la convivència, i el sentiment de pertinença a una societat que els reconeix i valora pel seu treball. És per això que tot el que produeixen els alumnes de Xamfrà acaba essent un resultat col·lectiu fruit de les aportacions individuals dels nens i joves. Aquests resultats es presenten públicament als veïns del Raval (i qui vulgui) en diferents actes al llarg de l’any, i per tant acaben convertint-se en un element de reconeixement social de l’esforç, tant dels individus com del grup, i per extensió del centre i del barri.

La Directora de Xamfrà, Ester Bonal (a més de professora de música i moviment i conjunt instrumental), ens assegura que l’escola utilitza les arts en el temps (música, teatre, dansa) perquè son arts que “si no arribes en aquell moment arribes tard” i per tant cal que tothom (nens, joves, adults…) estiguin atents; “si aconsegueixes que algú tingui curiositat per alguna cosa ja tens molt camí fet. Potser ja pots marxar”.

Les activitats

Actualment Xamfrà, com a escola, acull a més de 280 nens de procedències geogràfiques i estatus econòmics diversos a través dels tallers setmanals que s’organitzen al Carrer de les Tàpies núm. 9 de Barcelona. Uns tallers que al llarg d’aquests sis anys han evolucionat i s’han eixamplat: tallers instrumentals, teatre, dansa, coral de mares i pares, coral infantil, break dance per a joves, acordió diatònic, guitarra, cinema…

Tot i així, l’equip de professors de Xamfrà ha anat adquirint un caràcter més expansiu i actualment també fa tallers amb escoles, instituts, entitats, amb mares i nadons o avis. De manera que al voltant de 400 persones acaben participant de les activitats que s’organitzen.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any