Maduro guanya per molt poc les presidencials en una Veneçuela dividida

  • Capriles, candidat opositor al chavisme, no reconeixerà els resultats 'fins que no es compti cada vot'

VilaWeb
Redacció
15.04.2013 - 06:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat del Partit Socialista Unit de Veneçuela, Nicolás Maduro, s’ha proclamat guanyador de les les eleccions presidencials que s’han celebrat aquest diumenge a Veneçuela. El candidat del chavisme ha aconseguit, però, una victòria molt ajustada, amb un 50,6% dels vots. L’aspirant opositor de la Mesa d’Unitat Democràtica, Henrique Capriles, n’ha obtinguts el 49,1%. La participació en aquestes eleccions, convocades després de la mort d’Hugo Chávez, ha estat del 78,7%.

‘Hem aconseguit un triomf electoral just, legal, constitucional, popular‘, ha declarat Maduro, que ha qualificat el resultat com ‘una victòria del poble i un homenatge a Chávez’. ‘Chávez segueix invicte i guanyant batalles’, ha reblat Maduro.

Però arran dels resultats tan ajustats, Capriles ha dit que no els acceptaria fins que es comptés cada vot. I ha demanat que hi hagi una auditoria.

‘Avui vós sou el derrotat i el seu govern’, ha dit Capriles. ‘Aquí la foto del país és una altra, i jo respecto profundament el poble que va votar per una altra opció, però exigeixo respecte per al poble que m’ha votat a mi’.

I ha demanat al comitè electoral ‘que obri totes les caixes i que es compti cadascun dels vots dels veneçolans, un per un’.

La polarització entre simpatitzants i detractors de Chávez i els seus triomfs i fracassos han marca aquests deu dies de campanya electoral, la més curta de la història de la democràcia veneçolana.

Maduro buscava la legitimitat del vot dels veneçolans per esdevenir la nova figura del chavisme i encapçalar el moviment bolivarià després de la mort de Chávez. Per la seva banda, Capriles s’havia erigit en la veu autoritzada de l’oposició per criticar el chavisme i les seves polítiques.

Entre els reptes del pròxim president de Veneçuela hi ha la seguretat, principal preocupació del ciutadans del país, que té una de les taxes d’homicidis més altes de l’Amèrica Llatina. Però també hi ha l’envit de gestionar un país que s’ha evidenciat dividit en aquestes eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any