Mas descarta una declaració unilateral d’independència

  • Troba que seria poc democràtic i defensa una consulta · Junqueras veu possible la declaració, però prioritza el referèndum

VilaWeb
VilaWeb
ACN
15.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va començar ahir la campanya pel sí del referèndum sobre la independència, que CDC anomena ‘Dret de decidir i estat propi, garantia d’un futur millor‘. Fou a Pallejà (Baix Llobregat), on Mas va presentar el camí de la consulta i l’estat català com a única via perquè Catalunya surti amb èxit de la situació d’emergència actual. Per fer-ho possible, Mas creu que l’única garantia és construir una majoria sòlida favorable a la consulta, perquè una declaració unilateral d’independència seria, segons ell, poc democràtica.

En aquest context, va parlar de la importància del Baix Llobregat. ‘Si al Baix Llobregat triomfa, si s’hi fa un forat, si construïm majories socials sòlides, la resta vindrà sola’.

Artur Mas va assenyalar que, als efectes de la crisi econòmica, s’hi afegia el dèficit fiscal. I va posar d’exemple que amb un terç dels impostos que sortien de Catalunya i no tornaven s’haurien evitat les retallades que s’havien hagut de fer aquests darrers anys.

Va declarar que Catalunya havia emergit d’un descontentament de més de trenta anys d’estat de les autonomies que no havia respost a les aspiracions catalanes. I ara, va dir, només hi ha tres camins. Continuar com fins ara o esperar que PP i PSOE s’avinguin a reformar la constitució espanyola són els dos primers, i no el convencen pas. El tercer, en canvi, el veu més viable, sobretot perquè depèn fonamentalment de la voluntat dels catalans: una consulta com a primer pas cap a l’estat propi.

Però Mas insisteix a dir que aquest camí no serà possible sense una majoria social clara. Segons el president, el procés ha de ser democràtic i, per tant, no es preveu la declaració unilateral d’independència. Cal, diu, convèncer els catalans i construir una gran majoria favorable al procés de transició nacional. Aquest és precisament l’objectiu de la conferència i la campanya que ha començat CDC. Durant tres mesos, els seus dirigents faran pedagogia del procés, de cap a cap del territori català. De moment, hi ha previstes unes 300 conferències.

Junqueras sí que veu possible la declaració d’independència

En canvi, el president d’ERC, Oriol Junqueras, sí que veu possible la declaració d’independència. És partidari que la independència es proclami després d’un referèndum, però no descarta pas cap via democràtica per a fer-ho, com ara una declaració del Parlament de Catalunya. Diu que confia en la voluntat del poble, però que s’ha de pensar en totes les vies possibles perquè aquesta voluntat es pugui expressar democràticament. ‘No tanquem cap porta a cap via democràtica’, va dir.

Junqueras va intervenir en l’acte organitzat per ERC al parc de la Ciutadella de Barcelona per commemorar el 82è aniversari de la proclamació de la República catalana, i va explicar que en moments difícils com l’actual el seu partit tenia l’esperança que els catalans poguessin expressar-se en un referèndum. Però si no fos així, qualsevol altra via democràtica, com una declaració unilateral del parlament, també seria benvista pels republicans.

També va declarar que un país no es governava com un consell d’administració d’una empresa, ni hi manava qui tingués més diners o més mitjans de comunicació, sinó qui tingués més suport de la població. Tot i admetre que possiblement no derrotarien els poders financers ni els mitjans de comunicació, va encoratjar els catalans a decidir el seu futur. ‘Cada dia tenim més raó i la raó és més evident.’

Per guanyar amb una àmplia majoria social, Junqueras va demanar als militants que lliguessin les solucions a les dificultats individuals i la solució global per al país. Segons ell, cal ‘cosir les preocupacions individuals de tothom a l’evolució del conjunt del país, perquè la fortalesa del país és la seva gent’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any