Una manifestació i un concert per recordar Guillem Agulló vint anys després

  • Dijous va fer vint anys de l'assassinat del jove independentista per un grup neonazi a Montanejos

VilaWeb
Redacció
13.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió 20 Anys sense Guillem, amb Arran –organització hereva de Maulets, on militava Guillem Agulló–, el Centre Social Terra i Ca Bassot han organitzat diverses jornades per a recordar el jove independentista assassinat per un grup neonazi a Montanejos (Alt Millars) el 1993. Ja fa uns quants dies que van començar, però l’acte principal és avui a Burjassot, el poble de Guillem. A les set del vespre començarà a la plaça de l’ajuntament la manifestació ‘Guillem, vint anys no ens han fet oblidar-te. La lluita continua’, organitzada per Arran. La marxa acabarà amb l’acte d’homenatge que ha preparat la comissió. I, després d’un sopar, es farà el concert de Feliu Ventura, Obrint Pas i Atzembla.

Tant Feliu Ventura com Obrint Pas recorden Guillem Agulló en tots els seus concerts. I sempre amb les mateixes cançons, que han esdevingut un himnes a la memòria del jove: ‘No sé què sent’, de Feliu Ventura, i ‘No tingues por’, d’Obrint Pas.

Dijous de la setmana vinent l’Ateneu de Montcada acollirà la conferència ‘Agressions feixistes al País Valencià. El cas de Guillem’, a càrrec de Vicent Marques, historiador i militant d’Endavant, i Natxo Calatayud, ex-militant de Maulets.

Concentració dijous passat a Burjassot

Una concentració amb més de dos-cents assistents va recordar Agulló dijous al vespre a Burjassot. A la concentració hi van assistir, entre més, el batlle del municipi, Jordi Sebastià (Compromís), Toni Gisbert en representació d’ACPV, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, el dirigent del PSAN, Josep Guia, i Àngel Martí d’Escola Valenciana. L’associació local Ca Bassot hi va llegir un manifest.

L’assassinat de fa vint anys

Tenia divuit anys quan una ganivetada d’un neonazi va segar-li la vida pel sol fet de ser militant independentista i antifeixista. Era l’11 d’abril de 1993. Pedro Cuevas, amb quatre individus més, va assassinar Guillem Agulló, veí de Burjassot, en un carreró de Montanejos. Han passat vint anys i el record d’en Guillem és ben viu. Aquell jove que avui tindria gairebé quaranta anys ha esdevingut el símbol de la lluita antifeixista al País Valencià i, per extensió, als Països Catalans. Han passat vint anys i la família encara rep amenaces. Però no defalleix. El pare ha estat el primer de mantenir viva la memòria d’en Guillem i lluitar contra les agressions feixistes i la impunitat que les empara.

L’assassí de Guillem afronta un nou judici per l’operació Panzer

Pedro Cuevas va confessar l’assassinat de Guillem Agulló i el 1995 va ser condemnat a catorze anys de presó per homicidi. En va complir quatre i va sortir al carrer. La resta de membres del grup que havia participat en l’assassinat van ser absolts. El jutge va resoldre que no havia estat pas un assassinat per motius polítics, sinó una baralla entre joves. Malgrat les proves evidents de la ideologia neonazi de Cuevas.

Pedro Cuevas va sortir de la presó i pocs anys després el seu nom va tornar a aparèixer implicat amb grupuscles neonazis: actualment es troba encausat en l’anomenada ‘operació Panzer’, que el 2005 va desarticular la xarxa Frente Anti Sistema (FAS). En l’operació es van trobar armes i propaganda neonazi, i els detinguts van ser acusats d’associació il·lícita, tinença i tràfic d’armes, robatori i delictes contra la salut pública. Hi ha previst que enguany l’assassí d’Agulló i divuit individus més tornin a seure al banc dels acusats per aquesta causa.

Dos anys després de ser detingut, amb un assassinat a l’esquena, una condemna i pendent d’un altre judici per violència feixista, Cuevas va presentar-se a les eleccions municipals. Era el número 4 de la llista del partit ultradretà Alianza Nacional per Xiva (Foia de Bunyol). Des de diversos fronts es va denunciar que Cuevas pogués presentar-se tan tranquil a unes eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any