Ofensiva catalana al Parlament Europeu per a garantir la immersió a les escoles

  • Els eurodiputats de CiU, ICV i ERC demanen que es respecti la normativa europea que vetlla per la diversitat lingüística

VilaWeb
Redacció
12.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (en representació d’ERC) van presentar ahir dues preguntes a les institucions europees en referència amb la interlocutòria publicada abans-d’ahir pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons la decisió del tribunal, amb l’atenció individualitzada en castellà no n’hi ha prou, de manera que si un sol alumne ho demana, s’ha d’adaptar el sistema educatiu a tota la classe o unitat escolar.

Els eurodiputats van demanar a la Comissió Europea i al Consell Europeu que es pronunciessin sobre aquesta qüestió que amenaçava, una vegada més, la immersió lingüística en el sistema educatiu a Catalunya. Van destacar que era un model d’èxit reconegut, entre més, pel Grup d’Experts d’Alt Nivell sobre Multilingüisme a les Comunitats Europees, segons un estudi publicat el 2007.

La diversitat lingüística és protegida per l’article 22 de la Carta dels drets Fonamentals a la Unió Europea. A més, l’article 21 d’aquesta carta prohibeix la discriminació per raó de llengua. Per aquest motiu, els eurodiputats catalans van demanar ahir a les institucions europees que es fes valer el dret dels pares i les mares a educar els seus fills en la immersió lingüística, encara que un alumne de la classe demanés les classes en espanyol.

En les preguntes parlamentàries presentades, els eurodiputats catalans demanaven el pronunciament del Consell Europeu, que s’ha manifestat qui-sap-les vegades a favor de la diversitat lingüística reconeixent la importància de l’ensenyament de les llengües oficials d’una comunitat per tal de garantir-hi la integració de parlants no natius. En aquest sentit, demanen que Espanya compleixi la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, vist que va signar-la el 2001.

Els eurodiputats catalans també van anunciar que ben aviat es trobarien amb la comissària Vassiliou, encarregada del departament de Multilingüisme, i que una de les qüestions que hi tractarien seria aquesta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any