El rector de la Universitat Jaume I amonesta el professor que hi fa adoctrinament espanyolista

  • Vicent Climent va ordenar ahir de fer un seguiment acadèmic de les classes de Francisco Javier González Darder

VilaWeb
Redacció
12.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent, va decidir ahir d’adreçar una advertència al professor Francisco Javier González Darder, del departament d’Educació, pel seu comportament de menyspreu envers el català en les seues classes, després de la queixa formulada per un del seus ex-alumnes i del ressò que se’n va fer VilaWeb. D’ençà que se saberen els fets, el rector s’ha reunit amb el professor, a més de la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i membres del departament d’Educació i de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, per a saber-ne totes les versions.

Finalment, el rector va decidir d’advertir al professor que no admetria comportaments docents que poguessen menysprear ‘els principis i els valors de la Universitat’. Repetí que era un ferm defensor de la llibertat de càtedra, però sempre que es respectassen ‘els valors i principis de la institució i les drets de l’estudiantat’.

Així mateix, va recordar que tenia el mandat dels estatuts de la Universitat Jaume I de promoure i defensar la llengua i la cultura pròpies i que, per això, no podia admetre’n el menyspreu acadèmic. En aquest sentit, el rectorat va encomanar al departament d’Educació i a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de fer un seguiment acadèmic de les classes d’aquest professor per a garantir que fets com aquests no es repetesquen.

Mobilització contra el professor

Les polèmiques classes vivament espanyolistes del professor de magisteri van suscitar a final de març tot un seguit de reaccions en cadena. De primer, la delegació de Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans va emetre un comunicat en què deplorava l’actitud del professor, demanava a la universitat que actuàs i se solidaritzava amb els estudiants.

‘Costa d’entendre que, en lloc d’educar en els valors de la comunicació i la convivència, tot fomentant el respecte i l’admiració per les llengües del món sense distinció, encara hi haja algun professor que actue en classe d’esquena als postulats bàsics de la pedagogia, que s’hi deixe dur pels vells tics de l’autoodi, que hi promoga actituds d’aversió contra la llengua pròpia i oficial del país i, naturalment, de la UJI, i que, en definitiva, el tal professor aprofite la seua situació de privilegi per a provocar i escarnir precisament els alumnes que mantenen insubornables la seua condició, personal i col·lectiva, de valencians’, deia el comunicat.

I afegia: ‘[Confiem que] seran reconduïdes, amb la màxima urgència i decisió, les activitats irregulars del professor en qüestió.’ Finalment, se solidaritzava amb els estudiants: ‘[La Universitat] sempre comptarà amb el suport de la societat castellonenca en l’objectiu de constituir-se en punt referència en l’alta investigació científica i en la modernització de la metodologia educativa, com també en la defensa i la promoció de la cultura i de la identitat del poble valencià.’

Tirant lo Blanc encoratja els estudiants a queixar-se formalment

L’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc va fer una declaració per escrit en què instava el rector i la junta de govern a aclarir la situació i a actuar amb mesures disciplinàries si calia. També demanava que el consell de govern fes una declaració pública de refús i condemna de les afirmacions del professor i encoratjava els estudiants a presentar queixes a través de les vies incloses en la normativa universitària.

El consell de l’estudiantat presenta una queixa formal al registre

Cal recordar que la universitat havia dit en un primer moment que no pensava actuar contra González Darder perquè no li constava al registre cap queixa oficial que ho sol·licitàs. Arran d’aquesta resposta, el consell de l’estudiantat de la UJI va presentar una queixa oficial, en nom del portaveu i del vice-portaveu, perquè la universitat actuàs. El consell hi explicava que havia rebut ‘queixes tant d’antics alumnes com d’actuals de les més que dubtoses pràctiques educatives del professor Francisco Javier González Darder’. I afegia: ‘No deuria ser permès que un professor menyspree i ataque a una llengua i una cultura en una universitat pública, però encara menys que qualifique als seus alumnes de “perroflautas”, “pancatalanistas”, “mentirosos”, etc; afirmant que “hablar valenciano en una institución pública es como ir disfrazado de payaso a un entierro”, tot fent apologia de les metodologies educatives del franquisme.’

Finalment, sol·licitava això: ‘L’expulsió immediata del professor Francisco Javier González Darder pels atacs reiterats al català i a part dels seus alumnes a més de l’apologia constant de la dictadura franquista. La declaració per part de la universitat de “persona non grata” a Francisco Javier González Darder, com ja va fer l’IES Lluís Revest. La realització i difusió d’un comunicat per part de l’equip rectoral, recordant a professors i alumnes l’aposta pel valencià de la universitat.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any