El Consell per a la Transició comença a dissenyar les estructures, els processos i les finances de l’estat català

  • Tindrà l'informe sobre la consulta abans de l'estiu · En farà entre quinze i vint · Homs defensa que la feina del consell servirà tant a partidaris de l'estat propi com a detractors

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Assessor per a la Transició Nacional va quedar constituït ahir al vespre, amb la intenció de preparar enguany entre quinze informes i vint, i preveu de tenir llest el de la consulta abans de l’estiu. L’objectiu és elaborar material i donar prou arguments per al debat entre els partidaris de l’estat propi i els detractors.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va remarcar que la feina del consell serviria per a tothom, perquè hi hauria material per a contrastar idees, més enllà de les posicions expressades en campanya electoral, ‘quan s’anaven dient coses que no acabaven de ser aclarides ni contrastades, perquè no hi havia aprofundit ningú’.

El president del consell, Carles Viver Pi-Sunyer va fer una proposta de pla de treball que s’ha de tancar amb la resta de membres de l’ens. En principi, preveu d’elaborar enguany entre quinze informes i vint, dividits en quatre eixos. El primer són estructures d’estat, on s’encabiran informes sobre l’agència tributària, el banc central, les agències i ens reguladors, el poder judicial, l’administració electoral i el servei exterior, per exemple.

En el segon apartat se situen els processos. Aquí es destaca el de la consulta, amb un informe que hauria d’estar llest abans de l’estiu. Però també n’hi haurà un sobre la successió d’ordenaments i normes (codi penal, mercantil); sobre com s’accedeix a la relació amb la UE; la relació amb organitzacions internacionals; i com s’articularan les relacions amb l’estat espanyol.

El tercer àmbit és l’econòmic, on s’haurà d’estudiar de quins recursos ha de disposar l’administració pública catalana i quines fonts d’obtenció haurà de tenir, com s’han de repartir els actius i els passius que es comparteixen ara amb Espanya i com s’articula la successió de contractes sobre béns i serveis que ara controla l’estat espanyol.

S’ha reservat un quart apartat sobre temes específics, com la seguretat social, la qüestió energètica, seguretat i defensa, doble nacionalitat i llengua i oficialitat.

Homs va remarcar la feina ingent que té aquest consell i va demanar de no jutjar-la abans de veure els informes, sabent que hi ha un ‘compromís inequívoc de fer aquesta tasca molt ben feta, perquè seran mirats amb lupa’. Va garantir que no serien informes d’estat d’ànim, sinó amb documentació, informació i dades, elaborats per un consell eminentment professional. ‘Podríem haver-lo fet més partidari, però no és el cas’, va voler recordar.

El conseller de la Presidència va reconèixer que el propòsit del govern era de fer una consulta i que guanyés l’opció de l’estat propi, però va dir que la feina d’aquest consell serviria tant als qui hi van a favor com als qui hi van contra, perquè serviria material de debat a tothom.

Va afegir que ‘avui saber en què consisteix formar part d’Espanya no requereix gaires estudis’, perquè n’hi ha exemples quotidians, però no hi ha informació amb profunditat sobre què representa disposar d’un estat propi.

Nou membres i vice-presidenta

El president del consell va nomenar una vice-presidenta, la doctora Núria Bosch. A més, s’hi va incorporar un nou membre, Rafel Grasa, director de l’Institut Català Internacional per la Pau. En total, ara mateix hi ha catorze membres amb una vacant que queda buida de moment.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional és presidit per Carles Viver i Pi-Sunyer, director de l’Institut d’Estudis Autonòmics, i també en formen part:

Enoch Albertí i Rovira, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.

Germà Bel i Queralt, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona.

Carles Boix i Serra, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Princeton (EUA).

Núria Bosch i Roca, catedràtica d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona.

Salvador Cardús i Ros, professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i periodista.

Àngel Castiñeira i Fernández, director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica i del Departament de Ciències Socials d’ESADE-URL.

Francina Esteve i Garcia, professora titular de Dret Internacional de la Universitat de Girona.

Joan Font i Fabregó, empresari.

Rafel Grasa, director de l’Institut Català Internacional per la Pau.

Pilar Rahola i Martínez, periodista i escriptora

Josep Maria Reniu i Vilamala, professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona

Ferran Requejo i Coll, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra.

Joan Vintró i Castells, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional es dedicarà a analitzar i identificar totes les alternatives jurídiques disponibles sobre el procés de transició nacional; assessorar el govern sobre la identificació de les estructures estratègiques per al funcionament futur del govern i de les institucions catalanes, i optimitzar-ne els recursos disponibles; proposar actuacions i impulsar la difusió del procés de transició nacional entre la comunitat internacional i identificar-ne suports i assessorar el govern per desplegar les relacions institucionals a Catalunya per tal de garantir el conjunt del procés.

És adscrit al Departament de la Presidència, que li dóna suport administratiu i logístic, i coordinat pel titular d’aquest Departament, d’acord amb la vice-presidenta del govern. En línia amb uns altres consells assessors d’aspectes principals de l’acció política de Catalunya, els membres del Consell per a la Transició Nacional no rebran cap remuneració.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any