Els diputats d’ERC, sense paraula per haver parlat en català al congrés

  • Tardà denunciava l'atac del TSJC a la llengua a l'escola i recordava els 20 anys de l'assassinat de Guillem Agulló · També han deixat sense paraula Alfred Bosch i Teresa Jordà

VilaWeb
ACN
11.04.2013 - 11:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat d’ERC, Joan Tardà, ha estat expulsat de la tribuna d’oradors del congrés per parlar en català. Tardà protestava per l’atac a la llengua que significa la interlocutòria del TSJC feta pública ahir segons la qual si un sol alumne ho demana tota la classe s’ha de fer en espanyol. El president del congrés, Jesús Posada, ha dit a Tardà: ‘No provoqui un conflicte innecessari que no condueix enlloc’. ‘Si vostè s’obstina a parlar (en català) m’obliga a treure-li la paraula, i per això li demano que reflexioni, perquè no condueix enlloc’, ha dit Posada, que li ha demanat que compleixi el reglament perquè ‘malgrat que el seu argument pot ser interessant, no es pot aplicar’.

Una estona després de l’expusió de Tardà, Alfred Bosch ha provat d’intervenir en català, i després d’interrompre’l i d’avisar-lo tres vegades, el president del congrés, Jesús Posada, també l’ha fet fora. I a continuació, ha estat el torn de Teresa Jordà, que també ha provat de parlar en català i ha estat Celia Villalobos, que ocupava la presidència del congrés en substitució de Posada, qui l’ha expulsada després d’avisar-la tres vegades.

L’expulsió de Tardà

Tardà ha començat així la intervenció: ‘Gràcies, senyor president. Senyories, ahir un tribunal va dictar a Catalunya que un sol alumne que demana el canvi de llengua al castellà obliga a canviar d’idioma tota l’aula. La majoria del PP sempre ha defensat que allò que val per a Catalunya val per a tota Espanya. En lògic paral·lelisme i en justa correspondència entenem que un sol diputat que exigeixi en aquesta cambra el canvi de llengua al català obliga també a canviar d’idioma tota la cambra. O sigui que, amb la vènia, parlaré en català. [I canvia al català] Avui fa vint anys…’

Posada l’ha interromput i l’ha advertit. Però Tardà ha continuat parlant en català, i això ha fet que Posada l’hagi cridat a l’ordre per primera vegada i després per segona vegada. En aquest punt el president del congrés ha buscat un dels articles del reglament del congrés que estableix que pot expulsar de la tribuna sense debat un diputats que ha estat cridat a l’ordre tres vegades.

‘Vine tu i em treus’

Mentre Posada buscava l’article al llibret del reglament, Tardà ha intercanviat paraules amb un diputat del PP que l’emplaçava a abandonar la tribuna d’oradors. Tardà ha respost en català: ‘Vine tu i em treus’, i això ha fet reaccionar de nou Posada, que ha recordat que ‘no es poden intercanviar opinions entre diputats’.

Després que Posada ha llegit l’article i ha advertit a Tardà que si el cridava a l’ordre per tercera vegada hauria d’abandonar la tribuna, el diputat d’ERC ha preferit continuar en català, fet que ha provocat que Posada el cridés a l’ordre per tercera vegada i li demanés que abandonés la tribuna.

Immediatament després, era el torn del diputat d’Amaiur Sabino Ciuadra, que ha iniciat la seva intervenció en basc. Quan el president del Congrés li ha cridat l’atenció ha apuntat que ho feia en “solidaritat” amb Tardà i en “protesta” perquè l’ús de les llengues cooficials no estigui permès a la cambra baixa.

Tardà ha piulat després això a Twitter:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any