La guerra bruta arriba a Escòcia

  • Un diari publica una bandera escocesa imitant la nazi i desencadena la polèmica

VilaWeb
Redacció
08.04.2013 - 11:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari conservador The Scotsman, en l’edició dominical, ha publicat un article, titulat ‘Klan Alba’ en paper (Alba és escòcia, en gaèlic), en què repassa alguns episodis del feixisme escocès d’abans de la segona guerra mundial per a comparar l’independentista Partit Nacionalista Escocès (SNP) amb l’ultradretà British National Party (BNP), i suggerir que totes dues formacions formen part de la ‘mateixa família nacionalista’. La polèmica comparació s’agreuja amb l’aparició a l’article d’una imatge que combina la bandera escocesa amb l’esvàstica nazi.

L’article, signat per Gavin Bowd i que ha aixecat polseguera, parla de ‘histèria Braveheart antianglesa’ i demonitza en poques frases una bona part de la societat escocesa i tot el país, s’indigna el diari electrònic Newsnet, que esmenta alguns atacs més contra les posicions independentistes a Escòcia. ‘L’electorat escocès ara sembla més receptiu al nacionalisme radical que no pas els ‘camises negres’ de Mosley’, diu Bowd en referència al partit feixista britànic dirigit els anys 1930 per Oswald Mosley.

Des que el 2005 el grup Johnston Press va comprar aquest diari The Scotsman, aquest diari de to conservador ha perdut la meitat de les vendes, ha acomiadat la meitat del personal i ha doblat el preu, explicava fa poc la British Journalism Review.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any