Estelades a la presó de Burgos per homenatjar Carrasco i Formiguera

  • Familiars del polític afusellat fa setanta-cinc anys participen en un acte organitzat per Òmnium

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
07.04.2013 - 16:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dimarts farà setanta-cinc anys que l’advocat i polític catalanista Manuel Carrasco i Formiguera fou afusellat per les tropes franquistes a la presó de Burgos, on poc abans havia cridat ‘visca Catalunya lliure!’. Avui, Òmnium Cultural, familiars de Carrasco i Formiguera i membres d’Unió, el partit al qual va ingressar el 1932, li han fet un homenatge just davant de la mateixa presó on fou assassinat. Ha estat un acte emotiu, on s’han fet lluir estelades i els assistents han cantat ‘L’emigrant’.

‘Venir a l’escenari on el van matar ens ha fet tremolar les cames’, ha explicat a VilaWeb en Marc Carrasco, un dels néts de l’ex-conseller i ex-diputat assassinat. ‘Ha estat molt dur ser davant de la porta de la presó. Hi hem llegit cartes escrites pel meu avi a la meva àvia des de la presó abans de morir’.

De la lectura de les cartes, se n’han encarregat l’ex-diputada i membre del comitè de govern d’Unió, Titon Laïlla, i el cap local d’Unió a Tarragona i regidor a l’ajuntament de Tarragona, Robert Vendrell. Els besnets han llegit un recull de frases extretes dels diferents escrits i documents de l’época.

Hi havia una vintena de familiars del polític assassinat, entre els quals un dels fills, Raimon Carrasco, que s’ha encarregat fer l’últim parlament de l’acte, que acabat amb el cant de l’emigrant, a càrrec d’un tenor.

Hi han assistit també l’editor Quim Torra, com a organitzador de l’acte, i, en representació d’Unió, el vicesecretari general, Antoni Font, i el director d’INEHCA i membre del comitè de govern, Francesc Gambús.

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona celebraran dimarts els actes de commemoració dels setanta-cinc anys de l’afusellament de Carrasco i Formiguera. També dimarts, Unió de Joves farà la tradicional ofrena floral a la tomba de Carrasco i Formiguera al cementiri de Montjuïc. Enguany tindrà la participació del president de la Generalitat, Artur Mas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any