Acció Cultural demana a la UJI que expediente el professor González Darder

  • Com es recordarà, aquesta és la persona que, en les seues classes, i de manera sistemàtica, ha llançat atacs contra la llengua catalana i la seua oficialitat

VilaWeb
Redacció
06.04.2013 - 11:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nota de denúncia diu així: “L’Institut de Política Lingüística d’Acció Cultural del País Valencià (IPL-ACPV) vol fer constar el seu rebuig més enèrgic davant les accions d’agressió continuades a la dignitat i els drets de les persones catalanoparlants, per part del professor Francisco Javier González Darder, del Departament d’Educació de la Universitat Jaume I. Davant aquestes accions, la nostra enitat ha fet una sèrie de consideracions, que he,m tramés al rectorat de la Universitat de Castelló.

Per a Acció Cultural, “és ridícul que un teòric especialista en lingüística faça afirmacions relatives a la superioritat d’uns idiomes sobre uns altres. Totes les llengües són producte de la cultura humana, i tots els humans som iguals en drets i extraordinàriament semblants genèticament. Així doncs, afirmar que una llengua és superior a una altra equival a sostenir que uns humans són superiors a uns altres. I això, a banda de ser acientífic, és democràticament inadmissible”.

L’Institut de Política Lingüística assegura que “hi ha una paradoxa curiosa en el fet que algú que afirma que una llengua —l’espanyol— és intrínsicament superior a una altra —el català— es veja en la necessitat d’explicitar-ho, any rere any, en un context com les classes de Didàctica de la Llengua Espanyola. Si el castellà fos realment un idioma superior, quina necessitat hi hauria de repetir-ho, particularment davant d’un auditori captiu i sotmès a la necessitat de ser avaluat pel mateix propagandista del supremacisme?”

Acció Cultural del País Valencià considera que “seria molt desitjable que aquestes actituds acientífiques, antidemocràtiques, i de profunda arrel franquista estigueren ja eradicades del conjunt de la societat valenciana. Si ja és prou lamentable trobar actituds com aquesta, que podem qualificar de racisme lingüístic, és particularment sagnant identificar-les en un àmbit com l’universitari. Per tot això, sol·licitem que la UJI estudie la conveniència d’obrir un expedient a l’esmentat professor, en la mesura en què la seua actitud i el seu capteniment en situacions docents puguen ser —a banda d’indubtablement inadequats i acientífics— constitutius de delicte”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any