Suspesa la declaració de la infanta fins que es resolgui el recurs de fiscalia

  • Anticorrupció argumenta un 'tracte discriminatori' contra la infanta i defensa que no hi ha indicis de delicte

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.04.2013 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge que instrueix el cas Urdangarin, José Castro, ha suspès la declaració de la infanta Cristina prevista per al 27 d’abril fins que l’Audiència de Palma no resolgui el recurs presentat avui per la fiscalia anticorrupció. El fiscal Pedro Horrach ha recorregut aquest matí contra l’encausament, en un gest insòlit, perquè considera que els indicis que assenyala el jutge contra la infanta no són suficients com per a citar-la com a encausada.

Anticorrupció ja va anunciar el recurs dimecres, poc després de fer-se públic l’encausament de la filla del rei espanyol com a cooperadora necessària dels delictes que podria haver comès el seu marit, Iñaki Urdangarin.

La fiscalia argumenta un ‘tracte discriminatori’ contra la infanta i defensa que no hi ha indicis de delicte

En un escrit de vint pàgines, la fiscalia argumenta que la infanta ha rebut un ‘tracte discriminatori’ perquè ha estat imputada per fets que ‘a priori no presenten trets delictius’ i sense indicis incriminatoris de cap mena. A més, retreu al jutge que hagi actuat sense tenir en compte, primer, les parts i que no hagi aclarit quina norma concreta del codi penal hauria infringit la infanta. Per la fiscalia, l’aplicació del principi acusatori ‘comportarà necessàriament’ l’arxivament de la causa respecte Cristina de Borbó, i per això demana al jutge que revoqui la interlocutòria.

A parer del fiscal, ‘només s’ha pogut constatar’ que la infanta figurava com a vocal de l’Institut Noos, que el seu nom apareixia en un fulletó publicitari i que ostentava participacions de l’entitat mercantil Aizoon SL.


El segon motiu d’al·legació és la suposada ‘inexistència d’indicis incriminatoris’ previs. Segons l’escrit del fiscal, el mateix jutge havia desestimat anteriorment l’encausament de la infanta adduint que el fet de participar en funcions executives ‘no generava responsabilitat criminal en els hipotètics delictes que poguessin cometre els seus directius’ i havia admès que no hi havia cap testimoni que involucrés Cristina de Borbó en la tama.

Tampoc no veu indicis incriminatoris posteriors, i diu que el jutge no disposa ‘absolutament’ de cap dada, circumstància, document testifical o qualsevol altre element que alteri substancialment les consideracions penals que havia mantingut fins ara. Per aquest motiu, diu textualment que no entén perquè el jutge va descartar l’encausament el 2012 i ara resol en sentit contrari.


Segons el fiscal, els indicis que presenta el jutge per encausar la infanta ‘constitueixen meres circumstàncies innòcues, inconsistents i equívoques, en alguns casos, o meres sospites personals, en altres’, de les quals no es pot deduir que Cristina de Borbó participés en cap conducta reprovable. 



La fiscalia també apunta a un defecte de forma en la interlocutòria de Castro perquè ‘ni fa un relat dels fets, ni una valoració incriminatòria concreta, ni es refereix a la norma del codi penal que suposadament s’ha infringit’. Segons l’escrit, les referències del jutge a un suposat delicte de tràfic d’influències es basen en la mera aparició de la infanta en fulletons informatius, fet que ‘no és suficient per a la comissió d’aquesta figura delictiva’. 


També recorda que fins i tot un dels responsables polítics ‘suposadament influenciat’ per la trama Noos com el director general d’Esports del govern de les Illes Balears, José Luis Ballester, va declarar que desconeixia que la infanta fos vocal de l’Institut Noos i va dir que no havia tractat ni gestionat amb ella temes d’aquesta associació. ‘Si els indicis acumulats al llarg d’aquesta extensa investigació no posseeixen entitat penal, no s’entén el sentit que té la seva citació en qualitat d’encausada’, diu.




Considera que tampoc no hi ha indicis que la infanta hagi pogut cometre cap delicte contra Hisenda. En aquest sentit, recorda que ni l’Agència Tributària, ni l’acusació particular, ni el Ministeri Fiscal, ni el mateix jutge van fet cap imputació en aquest sentit a la filla de Juan Carlos després de rebre un informe d’Hisenda sobre Iñaki Undargarín el gener del 2013. Segons el fiscal, no hi ha cap indici que apunti a la participació de la infanta en la gestió d’aquesta companyia i diu que ‘mai no s’ha imputat un soci d’una companyia mercantil per delicte contra la Hisenda pel sol fet de tenir qualitat de soci’.

Miquel Roca, advocat defensor de la infanta

L’advocat i ex-polític Miquel Roca i Junyent ha rebut l’encàrrec de la casa reial espanyola de defensar la infanta Cristina, segons que han confirmat fonts jurídiques. Com que és una causa penal, el bufet de qui va ser un dels pares de la constitució espanyola comptarà amb l’advocat i catedràtic de Dret penal Jesús Maria Silva, del despatx Molins-Silva, que també porta la defensa de Gemma Montull en el cas Palau de la Música. Segons La Vanguardia, Juan Carlos va demanar personalment a l’ex-dirigent de CDC que se n’encarregués.

Miquel Roca va ser un dels redactors de la constitució espanyola del 1978 i un dels fundadors de CDC, partit pel qual va ser diputat al congrés entre 1977 i 1995. Des del 1996 exerceix l’assessoria jurídica a través del seu bufet d’advocats Roca Junyent.

La casa reial fa pressió al jutge

La primera reacció de la casa reial espanyola a l’encausament de Cristina de Borbó va ser de dir que no comentava decisions judicials. Però poc després, quan la fiscalia anticorrupció decidí de recórrer contra l’encausament, la mateixa font anònima de la Zarzuela va subscriure la posició del fiscal i va expressar ‘estranyesa’ pel fet que el jutge instructor decidís d’encausar la filla del rei.

La casa reial es declarava sorpresa ‘pel canvi de posició expressat pel jutge en la seva resolució, tenint en compte la interlocutòria del 5 de març de 2012’, en què el jutge havia decidit de no encausar la infanta. La casa reial, en un gest insòlit, subscriu el motiu expressat per la fiscalia anticorrupció, segons el qual no hi ha prou indicis per a l’encausament. Això, malgrat els divuit arguments exposats amb claredat pel jutge José Castro en la interlocutòria feta pública abans-d’ahir.

D’una altra banda, el PSOE ha demanat a la casa reial que sigui neutral i que deixi actuar la justícia.

I ahir Felip de Borbó també va parlar de la justícia en un acte a Barcelona. En el lliurament del despatx judicial a la 63a promoció, va demanar als nous jutges que encaressin amb valentia i prudència els envits d’aquests ‘moments complexos’ que s’han de viure ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any