L’ONU aprova el primer tractat sobre el comerç d’armes

  • Ha estat acceptat per 154 vots a favor · L'Iran, Corea del Nord i Síria s'hi han oposat i 23 estats s'han abstingut

VilaWeb
Redacció
02.04.2013 - 18:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea General de l’ONU ha aprovat el primer tractat internacional sobre el comerç d’armes, amb el suport de 154 països, l’oposició de l’Iran, Corea del Nord i Síria, i l’abstenció de 23 estats, entre els quals Rússia. L’acord regularà un comerç que mou 70.000 milions de dòlars cada any a tot el món i vincularà el permís de vendre armes a la situació dels drets humans de cada país.

La setmana passada l’Iran, Corea del Nord i Síria ja van impedir el tractat, i van obligar a fer una votació a l’Assemblea General que avui els partidaris del text han guanyat. Ara cada estat podrà decidir si el signa i el ratifica. Perquè entri completament en vigor calen cinquanta ratificacions.

El tractat internacional pel comerç d’armes es podrà començar a signar a partir del dia 3 de juny, i entrarà en vigor al cap de tres mesos d’haver estat ratificat pels cinquanta països. Els estats que l’adoptin hauran de mirar amb lupa tots els contractes d’armament per no vendre armes a estats on hi ha un embargament, com actualment a Síria, o bé allà on s’abusa dels drets humans o del dret internacional.

Entre els països que s’han abstingut en la votació, hi ha grans productors d’armament com ara Rússia o la Xina. Per Moscou, el text no especifica prou què cal fer en els casos de vendes d’armes a agents no governamentals, com grups rebels o terroristes. A més, també es van abstenir Cuba, Veneçuela, Bolívia i Nicaragua. Els Estats Units, que és el país del món que exporta més armament, hi ha votat a favor tot i l’oposició interna de l’Associació Nacional del Rifle. Segons aquest grup de pressió, la normativa de l’ONU podria afectar el dret dels ciutadans nord-americans de portar una arma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any