Notícies

Divendres  29.03.2013  20:30

Autor/s: ACN

Xipre aixeca les restriccions de pagament amb targetes però manté mesures de control de capitals

Anastasiadis rebutja del tot sortir de l'euro

Men?ame
 

El Banc Central de Xipre ha anunciat que aixecava les restriccions a pagaments domèstics amb targetes de crèdit o dèbit a l'interior del país. Però les clàusules de control de capital introduïdes, i que es revisaran a diari, preveuen de moment que només es puguin treure 300 euros dels caixers i com a molt 5.000 euros per a pagar amb targeta a l'estranger. El màxim que hom pot treure en metàl·lic de l'illa són 3.000 euros. Això, el mateix dia que el president del país, Nicos Anastasiadis, ha dit que Xipre no tenia cap intenció d'abandonar l'euro. A banda, un dia després de la reobertura dels bancs, s'ha constatat que no hi ha hagut cap caos per treure diners.

Un dia després de l'obertura dels bancs a Xipre, després del 'corralito', la situació no ha estat tan caòtica com es pensava, i el major imprevist ha estat que algunes sucursals de Laiki -el banc que serà completament liquidat- van obrir ahir més tard del que es preveia.

El Banc Central de Xipre ha comunicat que les mesures de control de capital s'aniran adaptant cada dia en funció de com considerin que s'han d'ajustar o alleugerir els controls amb l'objectiu de salvaguardar el sistema financer.

L'acord amb la zona euro i el Fons Monetari Internacional (FMI) implica que aquests prestaran assistència financera a Xipre, de 10.000 milions d'euros, a canvi de condicions com la reestructuració del sistema bancari, que implicarà la liquidació del Laiki Bank, i la contribució dels dipositants amb quantitats superiors als 100.000 euros.