Navarra deixarà de veure la televisió basca pel mapa del temps

  • Ho ha decidit el govern navarrès argüint que 'és contrari a la realitat'

VilaWeb
Redacció
27.03.2013 - 18:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La televisió pública basca, EiTB, ha canviat aquesta setmana sensiblement els colors del mapa del temps. Navarra, que durant el govern de Patxi López apareixia del mateix color que Castella i Aragó, un color apagat, hi apareix ara amb un color un xic diferent, que fa que el territori es distingeixi de les comunitats espanyoles. D’aquesta manera tots els territoris bascos queden ressaltats sobre el mapa, encara que amb colors diferents: un per a Navarra, un altre per a Iparralde i un altre per a Euskadi. La informació meteorològica no ha canviat -es continua informant del temps que fa a tot l’àmbit basc igual que fins ara-, però el govern navarrès ha considerat que el canvi de color que afecta el seu territori és motiu suficient per a vetar les emissions de la televisió pública basca a Navarra i aquest matí ha donat per trencat l’acord que havia subscrit amb el govern basc per a la captació del senyal d’ETB.

Per al govern de Navarra el nou mapa del temps ‘representa una unitat territorial’ entre Euskadi i Navarra que ‘és contrària a la realitat institucional d’ambdues comunitats i atempta contra la voluntat política que els ciutadans navarresos proclamen a cada cita electoral’. Així hi ha expressat el portaveu del govern navarrès, Juan Luis Sánchez de Muniáin, en la conferència de premsa posterior al consell de govern.

Sánchez de Muniáin ha dit que el canvi de color en el mapa del temps és una ‘actuació unilateral que implica l’incompliment de l’acord interautonòmic de 2009’. Segons aquest acord, Navarra ‘ha de ser presentada i representada com una realitat diferenciada del País Basc dels seus territoris històrics en les informacions redactades pels professionals d’ETB, en les presentacions d’aquestes informacions i en els seus aspectes gràfics’. Sánchez de Muniáin també ha acusat el govern basc de no assumir ‘el cost del desplegament d’ETB en el territori navarrès’.

Sigui com sigui, el nou mapa del temps ja va ser objecte de polèmica dilluns, en sentit invers, perquè EH Bildu va demanar que no hi haguessin no fronteres ni colors diferents entre els diferents territoris bascos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any