Adoctrinament espanyolista d’un professor a la Universitat Jaume I de Castelló

  • Any rere any, dedica una assignatura 'a demostrar la inutilitat del valencià'

VilaWeb
Redacció
27.03.2013 - 11:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa anys que uns quants universitaris valencians reben adoctrinament espanyolista a les aules. En concret, al segon curs de la carrera de magisteri de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI). ‘En aquestes classes penso demostrar la inutilitat del valencià’, sol dir els primers dies de classe el professor Francisco Javier González Darder a l’assignatura de Didàctica de la Llengua i de la Literatura Espanyoles. I durant el curs, les agressions lingüístiques s’accentuen més i més. Ho ha explicat a VilaWeb Àlbar Carceller, estudiant de tercer, que, arran de la polèmica campanya promoguda pel PP contra els professors, ha esclatat i ha decidit d’esbombar el cas. Ell va haver de suportar les classes de González Darder l’any passat. Fonts del professorat de la mateixa universitat han confirmat a VilaWeb que ja fa tres o quatre anys, pel cap baix, que un bon nombre d’estudiants es queixen tant al rectorat com als altres professors de l’actitud gens pedagògica, arrogant i excloent de González Darder. Les queixes, tanmateix, acaben en no res.

El primer dia, enquesta espanyolista

L’actitud de González Darder no és ni esporàdica ni cap novetat. Tot comença amb l’activitat del primer dia de classe, que sol suscitar tota mena de reaccions de perplexitat i indignació entre els estudiants. Tal com explica l’Àlbar, González Darder reparteix una enquesta perquè la responguin tots els estudiants; i no és pas una enquesta qualsevol, sinó que té un biaix clarament espanyolista i marca d’entrada el sentit que prendrà l’assignatura durant el curs. Escrits en espanyol, els enunciats de l’enquesta cerquen deliberadament el desprestigi del català. Els estudiants han d’assenyalar a quin idioma es refereix cadascun dels enunciats, vint en total (vegeu la fotografia).

Alguns exemples: ‘El parlen més de quatre-cents milions de persones a tot el món’, ‘Amb aquest idioma pots entendre’t amb força gent de Nova York i de Los Angeles’, ‘Hi ha diversos premis Nobel de literatura en aquest idioma’, ‘Si només existís aquest idioma a la Comunitat Valenciana resultaria difícil sortir a buscar feina a fora i que gent de fora vingués a treballar aquí.’

La mateixa enquesta demana, per mitjà d’una metàfora a través dels gelats i just després del qüestionari, quina llei lingüística prefereix l’estudiant per a l’ensenyament. En aquest apartat, el professor assimila el català i l’espanyol amb diferents sabors (maduixa i nata) i es pregunta de quin sabor ha de ser el gelat, i en quina proporció, en una gelateria pública. Els consumidors de gelats (els estudiants) són, seguint la metàfora, barrufets.

‘Parlar valencià a les institucions públiques és una ofensa’

L’any passat, quan l’Àlbar va cursar l’assignatura, hi hagué força discussions amb el professor dins l’aula. Fins i tot uns quants companys van abandonar el curs al cap de poques setmanes. Alguns, com l’Àlbar, van anar a parlar amb González Darder personalment i se’n van queixar, verbalment, als caps de departament. Però no va canviar res. ‘No hi havia res a fer, no s’hi podia discutir. Li vaig parlar de Fuster i em va dir que era un mediocre, que estudiar valencià era absurd i que parlar-lo a les institucions públiques era una ofensa; cada dia deixava anar algun atac frontal al valencià.’

‘Vaig preguntar-li per què dedicava aquelles hores de classe a fer adoctrinament pur i em va acusar de “perroflauta” i de pancatalanista’, explica. L’Àlbar expressa l’astorament, tant d’ell com dels seus companys, que no se’n sabien avenir: ‘L’última cosa que ens esperàvem és que dedicàrem tan poc temps a l’autèntic temari de l’assignatura.’ Per l’Àlbar, ‘és sorprenent que una universitat com la UJI, que es vanta de preservar la llengua, no haja fet res contra un cas com aquest.’

No és un cas aïllat

Sigui com sigui, aquest no és pas un cas aïllat. Diverses fonts han confirmat a VilaWeb que les queixes contra González Darder vénen de lluny i que fins i tot ha estat viscut conflictes importants en escoles de secundària, on solia treballar, per la seva actitud espanyolista i anticatalana.

VilaWeb va contactar ahir a la tarda amb la universitat Jaume I de Castelló, però cap responsable de comunicació ni del rectorat no va respondre el telèfon.

Recollida de signatures

En saber-se aquests fets, ha començat una recollida de signatures, adreçades al rectorat, demanant-li que intervinga i que ature aquesta mena d’accions. El text diu: “De ser certes, tal i com publica el portal Vilaweb, les seues pràctiques ‘espanyolistes’ constants en contra de l´ús del valencià/català aquest professor atemptaria clarament i de forma indigna contra la llibertat lingüística promovent valors tal i com que parlar valencià a les institucions és una ofensa. Una agressió intolerable per a una universitat que hauria de protegir l’ensenyament en la seua vessant més àmplia i la diversitat cultural”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any