Quan fa vint anys de la mort de Vicent Andrés Estellés

  • Burjassot, el seu poble natal, celebra l'efemèride · També ho ha fet la Universitat de València

VilaWeb
Redacció
27.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa vint anys que es morí el poeta Vicent Andrés Estellés. Per recordar-lo, aquest vespre s’inaugurarà a Burjassot l’exposició que ha muntat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i que ja es va veure al Centre del Carme de València. A més, també es farà un tast del recital ‘Estellés: de mà en mà’, a càrrec de l’actor Francesc Anyó i del músic Miquel Juan al Teatre Tívoli, que han incorporat algun dels poemes que Estellés va escriure sobre Burjassot; el recital es podrà veure íntegre el dijous 11 d’abril.

Jordi Sebastià, alcalde de Burjassot, periodista i bon coneixedor d’Estellés, ha explicat a VilaWeb que avui també s’estrenaran tres panells més de la Ruta Estellés. I que al llarg de l’any continuaran els actes de commemoració del poeta: el 25 d’abril es diran fragments de ‘El Mural del País Valèncià’, l’obra magna d’Estellés, i també s’inauguraran noves parts de la Ruta Estellés, que incorporaran el codi QR, amb informació complementària i fins i tot amb algunes sorpreses, com el fet de poder accedir a l’adaptació musical del poema ‘Rosa de paper’ de Miquel Gil. Al mes de juny es farà un gran concert amb músics que han adaptat i musicat poemes d’Estellés, un projecte fet conjuntament amb Escola Valenciana; i al desembre s’atorgarà el premi Estellés de poesia i s’estrenarà una obra coproduïda amb l’ajuntament. Aquesta no és la primera peça dramàtica que Burjassot financia. El 28 de febrer es va estrenar una dramatúrgia d’Antonio Valero, també nascut a Burjassot, que és una introducció a Estellés per al gran públic, amb Paco Alegre i Ferran Galea. Jordi Sebastià té entre mans altres projectes, que no vol desvelar perquè encara no s’han acabat de concretar, però que se’n parlarà, diu, si s’aconsegueixen concretar.

Pervivència i record d’Estellés

La Universitat de València, a través del Fòrum de Debats i la Càtedra Joan Fuster, va organitzar ahir el debat ‘Pervivència i record de Vicent Andrés Estellés‘, amb motiu dels vint anys de la mort del poeta. Hi participaren: Vicent Salvador (Universitat Jaume I), Carmina Andrés Lorente (filla del poeta) i Ferran Carbó (Universitat de València).

Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 – València, 1993), poeta i periodista, fou un dels personatges més destacats del segle XX i una figura de la poesia en català. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, se n’ha dit que és el millor poeta valencià des de l’època d’Ausiàs Marc i Joan Roís de Corella.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any