Un Dia Mundial del Teatre rabiosament reivindicatiu

  • Un clam en favor del teatre, la cultura, la llibertat i el compromís social dels actors de tot el país

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir, coincidint amb el Dia Mundial del Teatre, l’Associcació d’Actors Professionals Valencians (AAPV) van atorgar els seus premis. El Premi Narcís va recaure en el conegut i reconegut actor Pep Ricart, ‘en reconeixement a la seva feina d’actor i pel seu treball en favor dels drets de tots els actors i actrius valencians.’ A Barcelona, la Plaça Universitat es va omplir d’accions teatrals i el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, va llegir un manifest en favor dels drets socials, la cultura i contra el 21% de l’IVA cutural.

El lliurament dels Premis AAPV 2013 es va celebrar al Teatre Talia i el va dirigir Jaume Policarpo. En el discurs inicial, el president Ferran Gadea i el secretari general Juli Disla, van fer una denúncia de la pèssima gestió del teatre públic valencià. A més de Pep Ricart, Miguel del Arco va recollir el Premi Taules com a reconeixement per la seva labor com a director teatral. La resta de guardonats de les diferents categories foren: Millor Interpretació Femenina d’Audiovisual per a Cristina Garcia, per ‘Sin vivir’; Millor Interpretació Masculina d’Audiovisual per a Sergio Caballero, per ‘El secreto de Puenteviejo’; Millor Interpretació Femenina de Teatre per a Verònica Andrés, per ‘Querencia’; Millor Interpretació Masculina de Teatre per a Álvaro Báguena, per ‘Querencia’; i Premi Crisàlide a l’actor/actriu revelació per a Miquel Mars, per ‘El geperut de Notre Dame’ i ‘Hamlet’.

El teatre ocupa la Plaça Universitat

Una mica abans, a Barcelona, la gent de teatre omplica la Plaça Universitat amb el lema: ‘Si el públic no va al teatre, el teatre anirà al públic.’ L’acte fou organitzat per l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya i Teatres Públics per commemorar el Dia Mundial del Teatre. Aquest acte festiu i reivindicatiu va constar de la representació de fragments de diversos espectacles que són a cartellera com ‘La flauta màgica – Variacions Dei Furbi’, que es pot veure a La Seca Brossa Espai Escènic, o ‘T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré’ al Teatre Poliorama.
El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, va llegir el manifest del Dia Mundial del Teatre, en el qual s’exigeix als governants ‘una educació responsable per als fills; una sanitat digna i solidària i que la corrupció, que es nodreix directament de la nostra sang, sigui perseguida i castigada sense excepció’. Acte seguit, el director teatral va dir que val la pena ‘lluitar junts per conservar aquest espai de llibertat de pensament i d’expressió que es diu Teatre’; ‘un lloc on la mentida no és un engany ni una humiliació sinó un exercici pactat de la intel·ligència; on una col·lectivitat es reuneix lliurement per compartir memòria, pors i esperances, i un lloc que ens obre les portes de l’esperit i ens fa més savis’. Per això s’ha d’exigir teatre als governant perquè forma part de la vida i la cultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any