De Guindos admet el risc de contagi de la crisi de Xipre

  • Demana 'un acord concloent' dels ministres d'economia de l'eurozona, que es reuneixen contra rellotge

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2013 - 21:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, ha admès que hi ha un risc de contagi de la crisi de Xipre a la resta de l’eurozona i ha demanat als ministres de l’Eurogrup ‘un acord concloent’ sobre el rescat d’aquest país per a esvair dubtes. Tot amb tot, ha descartat que l’estat espanyol hagi de menester ajut financer. Els ministres de l’Eurogrup es reuneixen contra rellotge per evitar la fallida de Xipre.

Segons De Guindos, hi hauria possibilitat de contagi si la UE no pogués acordar una ‘solució concloent’ per a Xipre i no es poguessin evitar ‘solucions indesitjables per al conjunt de la Unió’.

Aquestes declaracions les ha fetes quan arribava a la reunió extraordinària de l’Eurogrup. Després ha dit que la situació d’aquest país ‘és bastant excepcional, és únic’, perquè té una banca molt sobredimensionada i perquè hi ha una gran quantitat de dipòsits de no residents.

Si no s’arriba a cap acord, el Banc Central Europeu podria deixar de finançar les entitats xipriotes, amb el risc de fallida del país i la possible sortida de l’euro.

El punt més delicat continua essent la taxa aplicada als dipòsits bancaris. Dissabte al vespre, va semblar que hi havia hagut una entesa entre els governants del país i la troica –Comissió Europea (CE), Fons Monetari Internacional (FMI) i Banc Central Europeu (BCE)–, però el govern ho ha desmentit.

En un comunicat, el portaveu del govern xipriota, Khristos Stilianidis, ha assenyalat que l’estat actual de les negociacions és delicat. ‘La situació és difícil i els marges, molt petits.’ Després ho ha confirmat als mitjans el vice-president d’Afers Econòmics de la CE, Oli Rehn: ‘Malauradament, ara com ara ja no queden solucions òptimes, tan sols opcions dures’, ha dit. I ha afegit que l’Eurogrup volia protegir ‘els més vulnerables’.

El principal punt de desacord és la taxa que s’ha d’aplicar als dipòsits bancaris. La darrera proposta és una retenció del 20% als dipòsits de més de 100.000 euros ingressats a l’entitat més gran del país, el Banc de Xipre. En les altres, la retenció fóra d’un 4% per als dipòsits de més de 100.000 euros. Sembla que dissabte al vespre, unes noves exigències de l’FMI van encallar les negociacions, segons Reuters.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any