De Gispert veu possible d’ajornar la consulta per causa de la crisi

  • Es declara partidària de fer-la a final del 2014 però avisa que si la crisi continua caldrà esperar

VilaWeb
Redacció
23.03.2013 - 11:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del parlament, Núria de Gispert, ha declarat avui que no descartava pas que la consulta sobre la independència de Catalunya que CiU i ERC han acordat que es celebri preferentment el 2014 s’acabi ajornant si continua l’actual situació de crisi econòmica. En declaracions a Catalunya Ràdio, De Gispert ha dit que era partidària de celebrar la consulta a final del 2014. ‘Però si al final segueix la crisi, Déu no ho vulgui, esperarem una mica’.

De Gispert ha aplaudit la decisió del govern d’obrir el diàleg amb el govern espanyol. Ha dit que ja havia donat fruit, posant d’exemple la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en què s’ha constatat l’obertura d’una certa ‘escletxa en la flexibilització del dèficit’.

Oriol Junqueras té pressa

La posició de De Gispert contrasta amb l’expressada ahir pel president d’ERC, Oriol Junqueras. Junqueras va assegurar ahir que era possible d’organitzar un referèndum a Catalunya el 2013, per més que el pacte de governabilitat que va pactar amb CiU fixés la data per al 2014. ‘És urgent de posar el futur en mans dels ciutadans de Catalunya, perquè, si no, aquest futur serà als peus dels cavalls del govern del PP’, va dir.

Junqueras, a més, va defensar que la consulta catalana fos ‘molt abans’ que no la d’Escòcia, que, segons va anunciar dijous el primer ministre escocès, Alex Salmond, es farà el 18 de setembre de 2014.

El president d’ERC va defensar clarament la possibilitat de fer la consulta un any abans de la data marcada al pacte de governabilitat i, si cal, sense el permís de l’estat, en cas que tanqués la porta a negociar.

Justifica aquesta posició en el fet que la situació de Catalunya és ‘desesperada’, i desestima d’aprofitar la data escocesa, per més que sigui simbòlica, perquè –recordat– coincideix amb els 300 anys de la caiguda del castell de Cardona, l’últim feu català en la guerra de Successió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any