Les preferents de Catalunya Banc perdran un 61% del seu valor

  • Per una quitança que ha establert el FROB · Els titulars de deute subordinat perdran un 40% del valor, i els de deute amb venciment un 15%

VilaWeb
ACN
23.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els titulars de preferents de Catalunya Banc patiran una retallada del 61% del valor dels seus dipòsits inicials, mentre que el valor del deute subordinat caurà un 40% i el deute amb venciment un 15%, segons ha informat aquest divendres el FROB. Aquesta rebaixa encara es podria incrementar, perquè el Fons de Garantia de Dipòsits podria comprar aquestes preferents a un preu inferior. Els seus responsables han recordat que Catalunya Caixa ha rebut més de 12.000 milions d’euros d’ajuts públics i els híbrids representen 1.749 milions. També han anunciat que fruit del rescat europeu a la banca les accions de Bankia cauran fins a un cèntim.

La rebaixa ha estat acordada a la reunió de la Comissió Rectora del FROB d’aquesta setmana. En el cas del deute subordinat amb venciment, els titulars tindran l’opció de fer canvis per accions de Catalunya Banc previ descompte corresponent sobre el nominal, o per bons o dipòsits bancaris amb el mateix venciment i amb un previ descompte nominal de l’1,5% per mes fins la data del venciment de l’emissió des de l’1 de desembre de 2012, de manera que la retallada mitjana en aquests títols és del 15%. Un cop recomprats els instruments, s’imposarà una reinversió de l’import de la recompra en accions del banc.

El FROB també ha acordat les retallades a les altres entitats nacionalitzades. A Bankia la rebaixa de les preferents serà del 36% i la del deute subordinat perpetu serà del 38%, mentre que el deute subordinat amb venciment perdrà de mitjana un 13% del valor. A Nova Galícia Banc la rebaixa serà del 43% de mitjana en les preferents, del 41 per al deute subordinat perpetu i del 22% per al deute subordinat amb venciment. Per últim, al Banc Gallec la rebaixa serà del 50% per a preferents, 39% per a subordinat i 11% per al subordinat amb venciment.

En total, els descomptes en els productes de deute de Catalunya Caixa són del 25%, mentre que a Nova Galícia Banc del 33,%, a Bankia del 26% i a Banc Gallec del 25%. En tot cas, fonts del FROB han recordat que aquestes són dades mitjanes i que cada emissió, especialment en les preferents, tindrà un descompte diferent que en alguns casos escala per sobre el 70%. Les xifres les farà públiques el mateix FROB en les pròximes setmanes.

El procés implica que el Fons de Garantia de Dipòsits comprarà les accions que els inversors hauran rebut a canvi de les seves preferents utilitzant els 2.000 milions d’euros de què disposarà de fons de totes les entitats de crèdit. Ho podria fer, però, a un preu encara inferior al que resulta després de la quita.

La comissió Rectora del FROB també ha acordat instar les entitats on té uina posició accionarial rellevant, Catalunya Banc, Nova Galícia i Bankia, que posin en marxa, o culminin si ja ho han fet, els processos d’arbitratge de consum que permeten donar resposta a les reclamacions dels afectats per les preferents.

Catalunya Banc és l’entitat amb menys deute perpetu

Catalunya Banc té emissions de productes híbrids per valor de 1.710 milions d’euros, una quantitat molt inferior a la de Nova Caixa Galícia, que en té per 2.376 milions, i Bankia, 6.458 milions. També és la que té menys preferents i deute subordinada perpètua, un 36% sobre el total d’híbrids, mentre que a Bankia és un 55% i a Nova Caixa Galícia un 58%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any