S’ha mort Bebo Valdés, el llegendari pianista cubà

  • Tenia 94 anys i era considerat una figura cabdal de la música cubana de l'època daurada

VilaWeb
Redacció
22.03.2013 - 19:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El prestigiós pianista Bebo Valdés ha mort aquest divendres a l’edat de 94 anys a Suècia. Nascut a Cuba, aquest músic de jazz i música cubana és considerat una de les figures centrals de la música del seu país juntament amb altres músics, sense anar més lluny com el seu fill, Chucho Valdés, que és també un pianista reconegut. Valdés va ser redescobert el 1994 pel músic afrocubà Paquito D’Rivera, amb el qual va enregistrar aquest any ‘Bebo Rides Again’, disc que el va projectar internacionalment. Amb Trueba va gravar ‘El Milagro de Candeal’, dirigida per Fernando Trueba i el 2010 va fer la banda sonora de ‘Chico y Rita’, film que conté fragments de la seva pròpia vida.

Fill d’una família d’esclaus, va estudiar al conservatori de l’Havana i als anys quaranta va tocar en diverses orquestres, entre les quals la del Club Tropicana, de la qual fou director musical uns anys, durant els quals fou també molt sol·licitat com a pianista, arranjador i compositor, amb èxits com el mambo ‘La rareza del siglo’.

Aquests anys, va rebre i absorbir la influència del jazz, i el 1952 el productor Norman Granz organitzà amb ell un dels primers enregistraments de jazz afrocubà. Disconforme amb la revolució cubana, el 1960 s’exilia a Mèxic, on va viure fins el 1963, que es va traslladar a Suècia, on fins els anys noranta fou pianista en clubs jazz i restaurants.

Retirat el 1990, el 1994 va ser redescobert pel músic afrocubà Paquito D’Rivera, amb el qual va enregistrar aquest any ‘Bebo Rides Again’, disc que el va projectar internacionalment.

Des d’aleshores ha fet nombrosos concerts i ha enregistrat nombrosos discos com a director d’orquestra, compositor -entre d’altres, de la banda sonora del documental ‘Calle 54’ (2001), de F. Trueba, que també coprotagonitzà-, i pianista, aspecte en el qual destaca el duo amb el cantaor de flamenc Diego ‘El Cigala’.

Amb ‘El Arte del Sabor’ va guanyar dos Grammy el 2001. El tercer se’l va endur pel disc ‘Lágrimas Negras’ amb Diego el Cigala. A més, en va guanyar dos més amb ‘Bebo de Cuba’ i un altre amb el disc integral de piano ‘Bebo’ el 2006. Amb Trueba va gravar ‘El Milagro de Candeal’, dirigida per Fernando Trueba i el 2010 va fer la banda sonora de ‘Chico y Rita’, l’argument de la qual conté fragments de la seva pròpia vida.

A continuació, els oferim el famós concert que va fer amb el seu fill Chucho Valdés al Festival de Jazz de Vitoria l’any 2008.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any