Esther Solé, primera viquipedista resident del sud d’Europa

  • Desenvolupa un projecte de difusió del Museu Morera de Lleida

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
22.03.2013 - 09:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mollerussenca Esther Solé és la primera viquipedista resident del sud d’Europa. És una feina altruista i poc coneguda de “canalitzar el voluntariat dels museus” segons ha explicat Solé. Ho fa amb un projecte participatiu de difusió del Museu Morera.

Esther Solé ha explicat que es tracta de “aproximar el Museu (Morera) a la societat” i que aquesta hi participi. Solé, llicenciada en Història de l’Art, ha afegit que bona part del fons del Morera ja és de domini públic (obres d’autors morts fa més de 80 anys) i ara aquesta obra es carrega al Vikimèdia Commons.

Exposició participativa

Entre les actuacions que s’han iniciat hi ha un exposició de Baldomer Gili Roig de fotografies fetes amb plaques de vidre que es va inaugurar dijous. Unes imatges digitalitzades i publicades a la xarxa amb una doble intenció. Per una banda mostrar l’obra arreu. I l’altra demanar la participació dels visitants per ajudar a identificar molts indrets que no està documentat d’on son. Solé ha comentat que si es possible, a més de dir d’on són les imatges, també es demana que es faci una fotografia actual de l’indret per veure com ha canviat en un segle.

Difusió

Tot i la feina documental, Solé també desenvoluparà bona part de la seva feina fora del Museu. Així té previst presentar el treball a la Universitat de Lleida, la Biblioteca Pública,… per cercar col·laboracions per tirar endavant projectes conjunts. I al mateix temps difondre l’existència de la Viquipèdia i augmentar la presència del Museu Morera en aquesta enciclopèdia lliure i participativa.

Viquipedista resident

Esther Solé ha explicat que la viquipedista resident és una figura habitual dins de la Viquipèdia tot i que el percentatge de dones encara és baix. Pel que fa a Europa, només en té constància d’una altra a Dinamarca.

La participació de Solé en aquest projecte que no té ànim de lucre es desenvoluparà durant el 2013.

A banda d’aquesta col·laboració, Solé fa temps que desenvolupa la Viquipèdia. L’any passat fou una de les promotores de la Viqui pren el Pla d’Urgell, una marató fotogràfica per donar a conèixer el patrimoni monumental de la comarca. Una iniciativa que es va tirar endavant amb el suport, entre altres, del Centre de Recerques Pla d’Urgell Mascançà, de la que és membre.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any