El màxim dirigent del PKK anuncia la fi de les hostilitats al Kurdistan

  • Abdul·là Ocalan, empresonat des del 1999, diu que 'ha començat una nova era'

VilaWeb
Redacció
21.03.2013 - 13:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El màxim dirigent de la guerrilla del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), Abdul·là Ocalan, ha instat els seus combatents a posar fi a les hostilitats i retirar-se al Kurdistan Meridional per a complir l’actual procés de pau. ‘Que callin les armes i que prevalgui la política’, ha dit en un missatge llegit, en ocasió de l’any nou persa (Newroz), per un diputat del partit pro-kurd Partit de la Pau i la Democràcia (BDP), a la principal ciutat kurda, Diyarbakir: ‘Ha arribat el moment que les nostres forces armades es retirin més enllà de la frontera. Això no és el final, és el principi d’una nova era.’

Tancat des del 1999, Ocalan ha negociat els detalls d’un acord de pau amb el govern turc, tal com va reconèixer el desembre passat el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. Poc abans, Ocalan havia intervingut per a posar fi a una gran vaga de fam que seguien centenars de militants kurds empresonats.

El conflicte entre Turquia i el Kurdistan Septentrional ha causat més de quaranta mil morts aquests últims trenta anys.

Ocalan, detingut a Kenya el 1999 i condemnat primer a mort i després a cadena perpètua a Turquia, ja va fer una crida el mes passat perquè s’alliberessin els presoners de tots dos bàndols. El PKK va deixar anar vuit soldats i oficials turcs que retenia des de feia més de dos anys al Kurdistan Meridional.

L’assassinat de tres conegudes activistes kurdes a París, el 10 de gener passat, va representar un cop important en el procés de pau, però no el va fer descarrilar.

Informació relacionada:

Quim Arrufat: ‘Assassinar tres activistes d’un tret al cap ho pot fer una persona sola’

Jordi Llaonart: Les lluites pel poder a Turquia es cobren tres víctimes del PKK.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any