Ada Colau, més d’una dècada lluitant pel dret d’habitatge

  • La portaveu de la PAH participa aquest vespre en el programa 'Implicats' amb membres de +VilaWeb

VilaWeb
Redacció
21.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ada Colau (Barcelona, 1974) és des de fa un temps la cara visible de la lluita contra els desnonaments. Com a portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), ha dut la defensa de l’habitatge a tots els racons i mitjans de comunicació i, fa poc, al congrés espanyol, on va etzibar un ‘criminal’ al secretari general de l’Associació Espanyola de Banca, Javier Rodríguez Pellitero. Fa anys que Colau es dedica en cos i ànima a l’activisme social, i en fa dos que ho compagina amb la maternitat. Aquest vespre serà a l’Espai VilaWeb per a participar en el programa ‘Implicats’.

Filla del barri del Guinardó de Barcelona, va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona. Fou aleshores que va començar el seu l’activisme, que va accentuar a principi del 2000, implicant-se en la lluita contra la globalització i en la plataforma Aturem la Guerra. Vinculada als moviments socials de la ciutat, poc després va engegar la batalla pel dret d’un habitatge digne: va participar en el moviment V de Vivienda i el Taller contra la Violència Immobiliària. I d’aquell embrió va néixer el 2009 la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que va viure un revulsiu el 2011, a través del moviment del 15-M.

Ada Colau es guanya la vida treballant a l’Observatori dels Drets Econòmics i Socials (DESC) i és autora del llibre ‘Vides hipotecades‘, escrit a quatre mans amb l’economista Adrià Alemany, company de lluites i en la vida privada.

Són més de deu anys d’activisme, tot i que la cara d’Ada Colau s’ha fet coneguda aquests darrers mesos. I, sobretot, arran de la seva intervenció al congrés espanyol, on va defensar la ILP per a la dació en pagament i el lloguer social i va encarar-se als banquers.

Unes declaracions en què es refermava poc després per televisió:

La intervenció de Colau va ser molt aplaudida. En fou una mostra la rebuda que va tenir al cap d’un parell de dies a la seu del BBVA a Barcelona ocupada per uns dos-cents activistes:

La pressió de la PAH va forçar el PP a votar finalment a favor de la ILP per a la dació en pagament. Ada Colau i més membres de la plataforma eren a la tribuna de l’hemicicle del congrés i van reaccionar a l’aprovació de la ILP amb crits de ‘sí que es pot’. Això va alterar el president del congrés, Jesús Posada, que va ordenar que se’ls fes fora, amb un ‘Expulseu-los, cony!’:

Arran d’això, molts mitjans es van fixar en Colau i la PAH. A la Sexta, per exemple, van publicar-ne un petit reportatge, ‘Un dia amb Ada Colau’:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any