Montoro pensa a establir dèficits diferents per a cada comunitat

  • El ministre d'Economia espanyol diu que es tindrà en compte l'esforç fet per cada territori el 2012

VilaWeb
ACN
20.03.2013 - 13:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Política Fiscal i Financera d’aquest dijous servirà per a constituir un grup de treball sobre el nou model de finançament autonòmic i per a abordar la reducció de les empreses públiques, però també per activar-ne un altre de caràcter tècnic que treballarà sobre els objectius de dèficit autonòmic per al 2013. Aquest grup de treball tindrà sobre la taula la proposta del govern espanyol d’un nou sistema de repartiment dels esforços en la reducció del dèficit per a establir objectius diferents per a cada territori. Segons que ha explicat el ministre Montoro, el repartiment podrà tenir en compte l’esforç de cada comunitat al 2012, el pes al PIB i si ha hagut de recórrer o no al FLA.

Serà un repartiment “asimètric” però no “a la carta” en què malgrat els incompliments que hi hagi pogut haver el 2012 els territoris que hagin aconseguit retallar més, o les que tingui més pes al PIB, com és el cas de Catalunya, o les que han de recórrer al FLA, disposaran d’algunes dècimes més de marge que aquelles que no han fet el mateix esforç.

Montoro ha explicat als passadissos del Congrés que al 2012 la situació econòmica de les comunitats s’ha “obert en ventall” i actualment hi ha “moltes diferències” entre territoris, fet que “ens porta a una nova situació”.

“Per això al Consell de Política Fiscal i Financera crearem un grup de treball per afrontar aquesta situació nova i volem conèixer el criteri de les comunitats autònomes abans de prendre cap decisió”.

El Ministeri tindrà en compte també si han recorregut o no al Fons de Liquiditat Autonòmica o si tenen possibilitat de finançar-se per si soles als mercats, perquè en el cas de recórrer al FLA la reducció del dèficit corre, en part, a compte de les arques de l’administració central.

El nou sistema no quedarà tancat en les pròximes setmanes i, de moment, tan sols es constitueix el grup de treball que l’abordarà. El motiu és que Europa encara no ha flexibilitzat l’objectiu de dèficit del conjunt de les administracions espanyoles. La Moncloa espera que ho faci a l’abril.

Un cop fet aquest pas, el Ministeri d’Hisenda obrirà la porta a suavitzar l’objectiu de dèficit que tenen actualment marcat els territoris, que és del 0,7%, però no amb criteris homogenis perquè considera que no té sentit aplicar la mateixa recepta a comunitats que provenen de situacions molt diferents.

Segons Montoro, la disparitat que han demostrat les xifres del tancament del 2012 és el que ha portat el govern espanyol a optar per aquesta formula. Es tindrà en compte, en primer terme, el punt de partida del dèficit al 2012 i l’evolució de cada territori en aquest any.

També el pes sobre el PIB espanyol, perquè Hisenda assumeix que forçar territoris amb un pes econòmic important a fer grans retallades suposa un alentiment del creixement que acaba afectant el conjunt de les comunitats autònomes i del propi Estat.

A més, pesarà el fet d’haver de recórrer o no al FLA, perquè l’executiu espanyol no vol que els objectius de reducció del dèficit imposats a les comunitats que no poden anar a buscar fons als mercats acabin repercutint negativament en el propi dèficit de l’administració central.

Previsiblement aquest sistema no agradarà a territoris com Extremadura, que va tancar el 2012 per sota de l’objectiu (0,69%) i que podria veure ara com altres comunitats veuen flexibilitzats els seus dèficits.

Hisenda apunta que el criteri és el mateix que la Unió europea s’aplica a ella mateixa, i que fixa criteris diferents segons la situació i naturalesa de cada estat.

Nou sistema de finançament amb més “autofinançament”

El Consell de Política Fiscal i Financera d’aquest dijous també crea el grup de treball per al nou model de finançament que s’ha de posar en marxa. El ministre Montoro ha explicat als passadissos del Congrés que una de les propostes que vol impulsar el govern espanyol en aquest nou model és que les comunitats tinguin possibilitat “d’autofinançar” els seus serveis públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any