El diari de l’explorador David Livingstone serà exposat per primera vegada

  • El diari surt a la llum pública amb motiu del segon centenari del naixement de Livingstone · Era il·legible des de fa un segle a causa de la degradació de la tinta.

VilaWeb
Redacció
19.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari del missioner i explorador David Livingstone surt avui a la llum pública amb motiu del segon centenari del seu naixement. El diari ha estat il·legible l’últim segle i fins el 2011 no se’n pogué llegir el contingut a causa de la degradació de la tinta. Fins ara se’n podia veure la versió digital creada a través d’imatge espectral, però avui, primera vegada, se’n podrà llegir l’edició original. La peça s’exposa al David Livingstone Center, a la localitat escocesa de Blantyre.

El diari, conegut amb el nom de ‘Nyangwe Diary’, relata, per exemple, l’experiència de l’explorador quan va assistir a la matança de més quatre-cents habitants del poble de Nyangwe (Congo) a mans de traficants d’esclaus, el 1871. La directora del David Livingstone Center, Karen Carruthers, explica que aquella carnisseria el va deixar profundament horroritzat, i això es fa palès en les pàgines que ho relaten.

Livingstone és considerat el primer europeu que va visitar el Congo, el descobridor de les cascades Victòria i un estudiós de la botànica, zoologia i geografia d’Àfrica. És un dels exploradors més reconeguts i respectats de la història i fou tractat d’heroi a la Gran Bretanya victoriana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any