El govern britànic compensarà el personal de les bases militars a Xipre per l’aplicació del nou impost

  • Londres manté dues bases sobiranes a l'illa, que ocupen el 3% del territori

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.03.2013 - 17:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’illa de Xipre va aconseguir la independència de la Gran Bretanya el 1960. El 1983, amb tot, es va crear a la part septentrional la República Turca de Xipre del Nord, de majoria turcòfona i només reconeguda per Turquia, que no va entrar a la Unió Europea amb la República de Xipre, grecòfona, el 2004. A banda aquesta divisió, encara cal afegir un tercer actor a l’illa. La Gran Bretanya, en l’acord d’independència de fa cinquanta anys, es va reservar la sobirania de les bases militars d’Akrotiri i Dhekelia, que representen un 3% del territori.

En concret, aquestes dues bases sobiranes abasten 245 km2, repartits entre les instal·lacions d’Akrotiri (123 km2) i les de Dhekelia (131 km2). Es calcula que hi treballen set mil xipriotes i set mil cinc-cents militars i personal britànic, que ja han rebut un missatge de calma del ministre d’Hisenda britànic, George Osborne: seran compensats si s’acaba aplicant l’impost sobre dipòsits bancaris.

Osborne va descriure el rescat de Xipre com una ‘situació extraordinària’, però va assegurar que protegirà el personal militar i governamental britànic a l’illa de la polèmica mesura inclosa en l’acord de rescat amb la UE i l’FMI. ‘És una situació difícil per als habitants de Xipre’, va dir a la BBC: ‘A les persones que treballen per al nostre exèrcit i govern, les compensarem si resulten afectades pel nou impost bancari. Protegirem la gent que compleix el seu deure pel nostre país a Xipre.’

Akrotiri i Dhekelia són dues bases sobiranes (SBA, en anglès), un terme aplicat a instal·lacions militars situades en països que havien estat governats per la Gran Bretanya i que l’antiga metròpoli no va cedir quan van aconseguir la independència. Les Bases Sobiranes a Xipre són un territori d’ultramar britànic, però en comptes de governador, disposen d’un administrador designat per la reina i dependent del Ministeri de Defensa, no del d’Afers Estrangers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any