La confiscació d’una part dels estalvis dels xipriotes sacseja la Unió

  • El president, Nikos Anastasiadis, ajorna fins demà la reunió del parlament que ha d'aprovar la mesura i l'oposició exigeix ja la sortida immediata de l'euro

VilaWeb
Redacció
17.03.2013 - 00:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El polèmic rescat de Xipre porta cua. Per primera vegada s’ha trencat el tabú segons el qual els dipòsits bancaris eren garantits passés què passés. Ja no. Tots els xipriotes han vist de sobte com, dels seus comptes bancaris, en desapareixia entre un 6,7% o un 9,9% dels diners. Això, acompanyat d’un ‘corralito’ que impedeix moure diners com a mínim fins dimecres. La gran pregunta és com reaccionaran la resta dels europeus i si no es desencadenarà una retirada en massa de diners dels bancs.

Avui era previst que l’acabat d’elegir president, el conservador Nikos Anastasiadis, reunís el seu govern i també el parlament, que ha d’aprovar formalment l’acord tancat amb la Unió Europea, però finalment ha decidit ajornar-ho previsiblement fins demà. Els dos partits que donen suport al govern tenen la meitat del parlament, però el resultat de la votació no és clar. Hi ha diputats progovernamentals que s’han mostrat en contra de les mesures i podrien votar amb l’oposició. Els partits de l’oposició ja han anunciat que presentaran una moció per a abandonar de manera immediata la zona euro i fins i tot demanaran un referèndum sobre la permanència a la UE.

Al carrer, les reaccions de sorpresa han deixat pas a llargues i infructuoses cues davant les sucursals bancàries per a treure’n diners. I a una crispació que, de moment, s’ha conformat amb petites manifestacions espontànies davant les entitats bancàries. Hi ha detalls concrets de l’acord que encara no se saben i que generen inquietud. El principal és si la confiscació de diners afecta només diposits o també bons i comptes corrents.

Entre els xipriotes ha causat estupor el fet que tots els comptes bancaris i no sols els que superen una certa quantitat siguin penalitzats amb la confiscació d’una part dels estalvis. L’operació, a més, s’ha fet la nit d’un divendres que obre un cap de setmana que és de festa fins dimarts, segurament per a donar temps al govern a controlar millor la situació.

En aquest sentit, el Banc Central de Xipre ha decidit mantenir tancats els bancs dimarts, dia en què havien de tornar a obrir després del dilluns festiu.

Què passarà a la resta de la Unió?

A mesura que passen les hores, tanmateix, el focus de la tensió va girant contra el conjunt de la Unió. Tothom es pregunta què passarà dilluns quan obrin els bancs a la resta de països. Tots els governs europeus s’han posat d’acord a dir que és una mesura extraordinària que només s’aplicarà a Xipre, però és difícil preveure si en uns altres països, especialment a Grècia, hi haurà una retirada en massa de diners dels bancs.

Oficialment la Unió Europea descarta que pugui passar, però el cert és que no depèn d’ella.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any