Els opositors al ‘fracking’ celebren la retirada del permís a Teredo Oils i ho consideren ‘una victòria de la pressió ciutadana’

  • La plataforma Riudaura Junts demana que s'abordi la problemàtica en profunditat i espera que la firma anglesa no presenti al·legacions

VilaWeb
ACN
16.03.2013 - 10:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma Riudaura Junts que lluita contra el ‘fracking’ ha celebrat la decisió del Govern de retirar el permís a l’empresa Teredo Oils Limited per buscar hidrocarburs a la Garrotxa, Osona i el Ripollès. L’entitat assegura que es tracta d’una “victòria de la pressió ciutadana” però es mostra “prudent” davant la possibilitat que la firma anglesa pugui presentar al·legacions en els propers quinze dies. En aquest sentit, des de la plataforma reclamen al Govern que “abordi en profunditat la problemàtica del ‘fracking’ i el model energètic actual”. Riudaura Junts continuarà fent mobilitzacions i protestes per aturar tots els projectes de recerca d’hidrocarburs previstos al territori i costa catalana.

Aquest divendres es va conèixer que la Generalitat havia retirat l’autorització a l’empresa Teredo Oils Limited per buscar hidrocarburs – gas i petroli- al subsòl de la Garrotxa, Osona i el Ripollès. El motiu és que la firma anglesa no ha presentat el pla de treball per al 2013 i, per al Govern, això “ja és motiu suficient per retirar-li el permís”. L’extinció de l’autorització encara no és ferma perquè Teredo Oils pot presentar-hi al·legacions en els propers quinze dies. No obstant això, la firma ha de de mostrar que l’empresa no és responsable d’haver incomplert aquesta obligació. En cas contrari, la retirada seria un fet. 

El permís per buscar hidrocarburs mitjançant la tècnica del ‘fracking’ es va concedir el passat mes d’octubre i permetia que la firma anglesa investigués hi havia petroli o gas en una zona de 51.200 hectàrees a cavall de les tres comarques. La tècnica del ‘fracking’ o també coneguda com a fractura hidràulica es basa en injectar a pressió grans quantitats d’aigua, sorra i productes químics al subsòl per extreure el gas de les roques poc poroses. Aquesta tècnica, molt utilitzada als Estats Units, està prohibida en països de la Unió Europea, perquè el líquid residual que surt a la superfície és molt contaminant.

Des d’un principi, aquest anunci va mobilitzar els veïns dels pobles afectats i els ciutadans d’altres municipis de les comarques organitzant tota mena d’entitats i associacions per aturar el projecte. Una d’elles és Riudaura Junts que ja ha fet diverses mobilitzacions i protestes en contra la recerca d’hidrocarburs en aquesta zona. El seu portaveu, Marc August, ha celebrat la decisió del Govern però s’ha mostrat “cautelós i prudent” davant la possibilitat que l’empresa presenti al·legacions en els propers dies. “Nosaltres confiem en el bon seny del Govern i creiem que no podran presentar-les perquè tot el procés ha estat molt turbulent i no trobaran arguments prou sòlids”, ha assenyalat el portaveu de l’entitat, Marc August. 

“A més, a part d’aquest projecte hi ha altres permisos arreu de la costa i el territori català”, ha afegit. En aquest sentit, des de la plataforma contra el ‘fracking’ asseguren que és necessari que el Govern “abordi la problemàtica en profunditat” i tracti “el tema del model energètic”. “Ens preocupa el fet que la retirada d’aquest permís només sigui un fet puntual i posteriorment es donin noves autoritzacions”, ha assenyalat August. 

Des de la plataforma ressalten que la retirada del permís és “una victòria de la pressió ciutadana” i asseguren que continuaran fent tota mena de xerrades, protestes, mobilitzacions i concentracions per conscienciar i donar a conèixer els efectes negatius de la recerca d’hidrocarburs utilitzant aquesta tècnica “tant agressiva”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any