L’Eurogrup intenta pactar d’urgència un rescat per Xipre per evitar un nou sotrac a tota l’Eurozona

  • L'FMI demana que s'acordi una solució 'duradora i sostenible' per l'illa i que no només es posi una 'bena' temporal

VilaWeb
VilaWeb
ACN
15.03.2013 - 19:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Eurogrup està reunit aquest divendres al vespre per intentar trobar un acord d’urgència per un rescat a Xipre. Els ministres d’Economia de la zona euro ja han arribat a Brussel·les, on confien en dissenyar una ajuda que eviti un nou sotrac a l’Eurozona. La directora general del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, ha demanat que s’eviti posar una nova ‘bena’ i que s’assoleixi una solució ‘duradora i sostenible’ per Nicòsia. El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem ha assegurat que ‘l’objectiu és arribar a un acord però que ja es veurà fins on s’arriba’.

Xipre podria aconseguir un rescat de la Unió Europea d’entre 10.000 i 17.000 milions d’euros, segons les informacions que s’han filtrat a la premsa. La xifra de 17.000 milions -que equival a tot el PIB d’aquest petit país- és la que va demanar inicialment Nicòsia, però seria massa elevada pels interessos europeus, ja que dispararia el deute de l’illa per sobre del 100% del PIB. Per això, els ministres busquen alternatives que inclouen, fins i tot, una possible participació de Rússia en el rescat, o l’aplicació de mesures com privatitzacions o augments d’impostos.

Tot i que Xipre és un país petit, els ministres d’Economia de l’Eurozona s’han reunit d’urgència per resoldre la seva situació pel temor a un possible contagi a la resta d’estats. Xipre s’ha vist molt afectada per la seva dependència al sistema bancari grec, i a més és seu de moltes empreses de capital rus. El país és vist amb recel des de la Unió Europea, que li exigeix més transparència i mesures contra el blanqueig de capitals.

A més, la possibilitat que un rescat europeu impliqui pèrdues pels qui tenen dipòsits bancaris a l’illa, com vol Alemanya, genera temors a França, Espanya i Itàlia especialment per si podria motivar una retirada massiva de diners del país i contagiar amb un efecte similar a altres estats de la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any