Commoció al Quebec per la mort de Paul Rose

  • Era el líder del Front d'Alliberament, protagonista de l'esclat violent de l'independentisme dels anys setanta

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2013 - 01:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta notícia ha estat possible gràcies a la col·laboració de diversos lectors que són membres de +VilaWeb. La seva implicació en la informació i el seu suport econòmic fan millor el teu diari. Si vols ajudar-nos informa-te’n ací.



Paul Rose, considerat el líder de la cèl·lula del Front d’Alliberament de Quebec que va segrestar i matar el 1970 el ministre Pierre Laporte, va morir ahir al 68 anys d’edat. Rose, una de les ícones del separatisme quebequès, va ser una figura clau de l’independentisme i tot i que el país va rebutjar clarament els mètodes violents que ell preconitzava la seva veu va ser influient fins la mort.

Paul Rose va ser conegut primer per ser un dels 268 joves arrestats el 1968 durant els incidents amb la policia canadenca que van tenir lloc durant la Diada. El conegut com  ‘Lundi de la matraque’ va sembrar l’inici del moviment independentista quebequès desprès que grups de joves es van enfrontar violentament amb la policia a pocs metres del lloc on era el primer ministre Pierre Trudeau.

Posteriorment Paul Rose es va integrar al Front d’Alliberament de Quebec, una organització armada que va existir entre 1963 i 1970 i va ser responsable de la mort de vuit persones i d’accions espectaculars com la voladura de la borsa de Montréal. 

Paul Rose era especialment conegut per la seva participació en ‘la crisi d’octubre’, una sèrie de segrestaments i detencions que van acabar amb el Front d’Alliberament de Quebec però que van causar un enorme impacte popular i internacional, projectant més que mai la causa sobiranista.

Els fets van començar amb el segret del Comissionat Britànic de Comerç a Canadà i poc després del viceprimer ministre quebequès, Pierre Laporte, acció que va portar a terme la cèl·lula que dirigia Rose. Una vaga general massiva en les escoles i universitats francòfones i diverses manifestacions van servir per a demostrar el suport d’una bona part de la població quebequesa al Front. Tanmateix desprès que Pierre Laporte aparegués assassinat el suport va baixar immediatament. 

La policia canadenca va llençar aleshores una intensa campanya de recerca i desmantellament del Front que acabaria a primers dels anys vuitanta amb la detenció i empresonament de Paul Rose. Sis anys després l’onada de suport al sobiranisme que havien desencadenat les accions del FLQ es va traduir amb l’arribada al poder per primer vegada del Partit Quebequès.

Rose va ser condemnat a cadena perpètua com a culpable del segrestament i la mort de Pierre Laporte, però anys després va poder demostrar que ell no era present en el moment de la mort, per la qual cosa va ser alliberat després de passar onze anys en presó.

Posteriorment Rose va seguir treballant en diversos partits minoritaris, el darrer dels quals Quebec Solidari que va donar la sorpresa en les darreres eleccions entrant al parlament. També va ser molt actiu en els sindicats sobiranistes i en la publicació L’Aut’Journal, que ahir va donar la notícia de la seva mort amb el titular ‘Quebec perd un gran patriota’

El govern i el Partit Quebequès han declinat fer cap declaració però Quebec Solidari ha anunciat que li retrà homenatge en l’Assemblea Nacional i demanarà un acte de reconeixement a les ‘una vida de lluita per la llibertat’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any