PP i Ciutadans es queden sols al parlament contra el dret de decidir

  • El consens pel dret de decidir s'eixampla a 104 diputats amb l'aprovació de la moció presentada pel PSC • La CUP fa 'una abstenció incrèdula'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.03.2013 - 14:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la proposta de resolució presentada pel PSC en favor del dret de decidir, molt semblant a la de CiU, que el congrés espanyol va rebutjar en el debat de política general. Amb aquesta votació, el dret de decidir obté un suport més ampli al parlament, amb el 104 diputats a favor (CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA), 27 de contraris (PP i Ciutadans) i 3 abstencions (CUP).

‘El referèndum el guanyaran democràticament els ciutadans, no el guanyarà ni el perdrà el govern’, ha declarat Pere Navarro quan ha defensat la proposta al parlament. ‘Sóc demòcrata. No independentista. Defensaré el no quan arribi el moment. Els catalans hem de poder decidir el nostre futur’, ha afegit.

Navarro ha demanat a Mas que el diàleg per a garantir que els catalans puguin exercir el dret de decidir ‘no s’acabi després d’una reunió de dues hores’, com va passar amb la negociació del pacte fiscal, i ha instat el president català a reunir-se ‘tant amb el president espanyol com amb tots els caps dels partits estatals, els presidents autonòmics i els ex-presidents catalans i espanyols’. Si ho fa, ha dit, ‘els socialistes li faran costat’. Per Navarro, el text d’avui és una proposta ‘sensata’ que es contraposa al ‘carreró sense sortida’ que plantegen CiU i ERC, a ‘l’immobilisme’ del PP, i a la ‘incoherència’ d’ICV-EUiA, que ha votat a favor de la proposta de resolució però, en canvi, es va abstenir en la votació de la mateixa proposta al congrés espanyol.

La secretària general d’ERC i portaveu al parlament, Marta Rovira, ha preguntat al PSC què pensa fer quan acabi el diàleg i es comprovi que l’estat no té voluntat de negociar. En aquest sentit, ha  demanat als socialistes que es posin al costat de la voluntat del poble, que està per sobre de qualsevol altre poder. Això, ha afegit, és el principi de sobirania que incloïa la declaració aprovada el 23 de gener. ‘La consulta no pot quedar supeditada a la manca de diàleg per part del govern espanyol, i com que el govern espanyol ha negat fins ara el dret de decidir, no podem deixar de preguntar-nos què farem després de dialogar tantes vegades com sigui possible si el nostre diàleg és contemplat com un monòleg’, ha argumentat.

El portaveu de CiU al parlament, Jordi Turull, ha donat valor al fet que el PSC es desmarqués del PSOE al congrés i votés a favor del dret a decidir. A parer seu, el text d’avui no aigualeix la declaració de sobirania, sinó que la reforça i, a més, és la millor resposta i la més àmplia a la reacció de l’estat de portar la declaració al Constitucional. Turull ha celebrat que la resposta del parlament a la impugnació del govern espanyol sigui votar un nou text a favor del dret a decidir amb una majoria encara més gran, i passar de cent diputats.

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha evitat d’entrar en polèmica amb Navarro per les referències a la coherència del seu grup, i s’ha volgut quedar només amb el fet que el PSC s’afegís al dret a decidir. ‘És una gran notícia que avui eixamplem el dret de decidir votant allò que vam votar fa un mes i mig, però d’una manera més àmplia’, ha indicat Herrera, que ha celebrat que els socialistes catalans hagin decidit situar-se ‘en la centralitat del catalanisme’, que ara mateix és el dret de decidir. Per Herrera, aquesta resolució és igual que la declaració de sobirania, perquè  llavors també es parlava de diàleg i negociació amb l’estat. Tanmateix, ha lamentat que, un mes i mig després, encara no s’hagi començat a elaborar un full de ruta per a portar a terme aquest procés, amb el parlament al centre.

PP i Ciutadans, contraris

Pel PP, els socialistes s’han adherit a ‘la boja cursa separatista’ i han contribuït a la ruptura entre Catalunya i Espanya. El portaveu adjunt del partit, Santi Rodríguez, ha insistit al govern, i ara també el PSC, que abandonin el camí de la independència i se centrin a solucionar la desocupació i la sortida de la crisi. Rodríguez ha qualificat el text de ‘deshonest i fals’, i ha dit que per decidir el futur de Catalunya, no caldria tan sols el vist-i-plau del PP i el PSOE sinó consultar tots els espanyols. En el mateix sentit, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat que Navarro hagués seguit ‘el joc’ dels independentistes i s’hagués mostrat favorable a la ruptura entre Catalunya i Espanya. ‘Fins quan farà de cavall de Troia al Parlament?’, ha dit a Navarro.

Abstenció de la CUP

Com ja havia anunciat, la CUP s’ha abstingut. Ha dit que la resolució deixava un regust agredolç. Dolç perquè els socialistes catalans ‘abandonen, ni que sigui per un minut, els Bono, els Ibarra i els Guerra’, però agre perquè no creuen en el contingut de la proposta, que implica la negociació amb l’estat per a convocar una consulta. Un diàleg que no servirà sinó per perdre el temps i deixar que el govern espanyol el guanyi per continuar la ‘guerra bruta’ a Catalunya. El diputat Quim Arrufat ha dit que l’abstenció de la CUP era una ‘abstenció incrèdula’.

Més informació: La CUP s’abstindrà en la nova resolució sobre el dret de decidir

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any