El govern espanyol es renta les mans de l’esborrany d’El Mundo

  • Nega que es correspongui amb cap document oficial de la UDEF però diu que no se'n pot determinar la procedència ni l'autor

VilaWeb
Redacció
12.03.2013 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’informe publicat el novembre passat pel diari El Mundo i atribuït a la policia no es correspon amb cap document oficial elaborat per la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal). Ho ha afirmat avui el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha comparegut en comissió al congrés espanyol per explicar diverses qüestions relacionades amb el seu departament, entre les quals, l’origen del suposat informe filtrat a El Mundo en plena campanya electoral i que acusava el president Artur Mas i la família Pujol Ferrussola de tenir comptes a Suïssa.

Segons Fernández Díaz, aquell esborrany no es correspon amb cap document oficial elaborat per la UDEF en el marc de la investigació del cas Palau. Però tampoc no han esbrinat, diu, d’on va sortir o qui en va ser l’autor. ‘No és possible, de moment, concretar cap responsabilitat en l’elaboració i difusió’de la informació, ha declarat.

També ha explicat que els funcionaris que haurien tingut coneixement de les informacions aparegudes a l’esborrany havien negat haver-hi participat: ‘És difícil determinar si és que no van intervenir-hi o bé si ara eludeixen les conseqüències’, ha declarat el ministre, que ha volgut defensar ‘la professionalitat’ de la UDEF i ha censurat les filtracions d’informació.

El banc suís nega haver tingut comptes de Mas ni de Pujol

Justament, el prestigiós banc privat suís Lombard Odier neguen que Artur Mas, ni l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol ni el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, hi tinguessin cap compte, com a mínim els últims deu anys. Així ho certifica el banc en unes cartes expedides el 14 de febrer a petició dels advocats de Mas i de la família de Pujol que avui publica El Punt Avui. Aquesta informació contradiu el suposat informe policíac publicat per El Mundo el novembre, en plena campanya electoral.

Les cartes van ser enviades com a resposta a les peticions fetes el 22 de gener proppassat responent les peticions d’informació que el banc va rebre del gabinet d’advocats suís a què van recórrer l’actual president de la Generalitat i l’ex-president. El text de les cartes diu: ‘Us confirmem, després d’haver examinat els nostres dossiers i arxius, que els senyors Jordi Pujol Soley i Jordi Pujol Ferrusola [i Artur Mas en l’altra carta] no han estat mai titulars ni cotitulars, han tingut poders autoritzats o han estat beneficiaris de drets econòmics d’un compte, un dipòsit o un compartiment de caixa forta al nostre establiment.’

El banc afegeix que només ho pot confirmar els últims deu anys, el període legal en què té l’obligació de conservar aquesta d’informació en els seus arxius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any