Les Malvines decideixen de continuar al Regne Unit

  • Amb un 99,8% de vots favorables en el referèndum • Només tres votants dels 1.500 s'hi han oposat

VilaWeb
Redacció
12.03.2013 - 08:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Falklands o Malvines, un conjunt d’illes a l’extrem meridional de l’Amèrica llatina tan extens (12.173 km2) com despoblat (poc menys de tres mil habitants), ha decidit que vol continuar sota administració britànica gairebé per unanimitat. Amb una participació del 92%, hi ha hagut un 99,8% de vots favorables a continuar vinculats al Regne Unit, que són 1.513 vots. I només n’hi ha hagut tres (0,02%) que s’hi han oposat.

Les illes mantindran el seu estatus actual de territori d’ultramar britànic, com també el dret d’autodeterminació, que permetrà als habitants de revisar-ne l’estatus quan vulguin: ‘Això podria incloure la plena independència en el futur.’

El referèndum l’ha organitzat el Comitè Executiu de les Falklands arran de l’ofensiva del govern argentí per a obrir negociacions bilaterals amb el britànic sobre la sobirania d’aquest territori a 480 km de la Patagònia i a 13.000 de Londres, pel qual ja es va desfermar una guerra llampec fa trenta-un any. El govern local, exclòs de qualsevol negociació per les autoritats argentines, vol saber amb aquesta consulta l’opinió dels illencs sobre l’estatus polític de les Falklands.

Londres, que reconeix el principi d’autodeterminació dels dos mil illencs i escaig, defensa la reclamació de la sobirania de les Falklands (nom que fa referència a Anthony Cary, cinquè vescomte de Falkland) amb l’argument que les ha administrades des del 1833. L’Argentina, en canvi, sosté que té dret sobre les Malvines (nom derivat del municipi bretó de Sant-Maloù, d’on eren els mariners i pescadors que s’hi establiren el segle XVIII) perquè les va heretar de la corona espanyola després de la independència, d’una banda, i per la proximitat de les illes al seu territori continental, d’una altra.

Per l’Argentina, així, les Malvines són una prolongació del país i, de fet, té inclosos els 12.173 km2 de l’arxipèlag dins la província de Tierra del Fuego, com es plasma a la bandera, on hi ha la silueta de les dues illes principals, Soledad (6.353 km2) i Gran Malvina (4.377 km2), al costat de les deshabitades illes Geòrgia del Sud i Sandwich del Sud, també sota administració britànica i reclamades per l’Argentina. Tots tres territoris apareixen esmentats explícitament a la primera de les disposicions transitòries de la constitució, on es diu: ‘La nació argentina ratifica la legítima i imprescriptible sobirania sobre les illes Malvines, Geòrgia del Sud i Sandwich del Sud i els espais marítims i insulars corresponents, perquè formen part integrant del territori nacional. La recuperació d’aquests territoris i l’exercici ple de la sobirania, respectant el sistema de vida dels seus habitants i, d’acord amb els principis del dret internacional, constitueixen un objectiu permanent i irrenunciable del poble argentí.’

La disputa es manté a l’ONU, on les Falklands són un dels setze territoris no autònoms del Comitè Especial de Descolonització.

Vegeu: Els setze territoris per descolonitzar

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any