El conclave, a l’era de les infografies

  • Molts mitjans recorren a gràfics interactius per explicar el singular procés d'elecció del 266è papa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés d’elecció d’un papa sol tenir sempre un gran ressò mediàtic. Amb el conclave que comença avui, propiciat arran de la insòlita renúncia de Benet XVI –ara papa emèrit–, l’atenció dels mitjans encara és una mica més intensa. Una bona manera de mesurar-ho són les nombroses infografies, gràfics i dades que s’han publicat aquestes últimes setmanes sobre tots els aspectes del relleu papal. Us n’oferim una selecció.

La Repubblica: ‘Conclave Elezioni del papa 2013’

El diari italià proposa un dels seguiments més complets i originals de l’elecció del papa. A banda articles i reportatges, s’hi inclouen documents interactius respecte dels possibles candidats, sobre els ‘secrets‘ de la Capella Sixtina i sobre la identitat dels cent quinze cardenals, nom per nom.

Al-Jazeera: ‘Infographic: Picking new Pope from ‘Papabili”

A un altre nivell, la web de la cadena cataresa és al darrere de la infografia més clara i completa, on hi ha totes les dades necessàries per a entendre el conclave i algunes de més curioses, com ara que el cardenal ucraïnès Lubomir Husar no podrà votar-hi perquè va fer vuitanta anys el 26 de febrer i sí que hi participarà, en canvi, l’alemany Walter Kasper, que els va complir el 5 de març.

També explota bé els gràfics l’agència russa RIA Novosti a ‘Election pontificale’.

Vatican Insider: ‘Come si elegge il papa’

El bloc de seguiment de l’actualitat vaticana del diari italià La Stampa signa una magnífica infografia amb les dades i espais més destacats per a entendre el conclave.

Le Monde: ‘Benoît XVI : huit années d’un pontificat controversé

El principal diari francès repassa els grans esdeveniments del pontificat de Benet XVI, d’ençà de la mort de Joan Pau II el 2 d’abril de 2005 a vuitanta-quatre anys.

 

France Info: ‘Qui sont les cardinaux électeurs?’

Amb dues imatges explica la ràdio francesa la repartició dels cent quinze cardenals electors per continents i per països. L’aprofundeix una mica, quant a l’origen geogràfic, el bloc Geographic Travels a l’entrada ‘2013 Papal Conclave: College of Cardinals Geography by the Numbers’.

The Guardian: ‘Every Pope ever: the full list’

I el diari anglès The Guardian, un dels pioners a explotar el periodisme de dades, aporta la llista de tots els papes de la història, dos-cents seixanta-sis, entre els quals n’hi ha dos del nostre país: Calixt III (1455-1458) i Alexandre VI (1492-1503), de la família Borja.

 

El Tiempo: ‘Los pasos del cónclave’

És una de les infografies més detallades sobre el dia a dia dels conclaves.

ABC News: ‘The Conclave. Electing a Pope’

En aquesta infografia de la cadena nord-americana, a més del procés d’elecció, s’analitzen els papables. També fan apostes el diari italià Il Corriere, a ‘Verso il Conclave’, i la cadena britànica BBC, a ‘Pope: Runners and riders’.

 

Finalment, també cal destacar les infografies de The New York Times (‘Inside the Conclave’) i La Nación (‘¿Cómo es el mecanismo para elegir a un nuevo Papa?’).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any