Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  09.03.2013  14:43

Milers de llaços a tot el país pel català

Més de cinc-centes entitats criden a participar a les concentracions d'Enllaçats per la llengua avui a les principals ciutats, de Perpinyà a Elx

Men?ame
 

Aquest migdia han començat les primeres mobilitzacions dels enllaçats pel català a Mallorca, a Eivissa, a València, a Elx, a Alacant, etc. Els manifestants han exhibit el llaç quadribarrat a les solapes, banderes i pancartes i han cridat consignes a favor de la llengua i de l'escola en català. Al llarg de tot el dia les mobilitzacions s'estendran arreu de tot el país.

La revolta dels enllaçats

L'anomenada Revolta dels Enllaçats es va començar a gestar ara fa un any a les Illes de manera espontània i com a resposta als constants atacs contra la llengua del govern de José Ramón Bauzá. Ha esta un dels moviments populars més destacats dels últims temps, que ara s'ha estès a la resta del país. Fa uns dies, responent a la crida d'Escola Valenciana, centenars d'estudiants, mestres, pares i mares participaven en les abraçades simbòliques pel català. I avui, hi ha convocades concentracions en defensa de la llengua a les principals ciutats dels Països Catalans.

Perpinyà, Girona, Barcelona, Castelló, València, Eivissa, Palma, Ciutadella i l'Alguer són algunes de les ciutats que avui acullen les mobilitzacions, organitzades per entitats i sindicats del país i amb les quals es vol posar el crit d'alerta a les agressions contra la llengua, intensificades ara amb l'avantoprojecte de la LOMCE, la coneguda llei Wert.

Els organitzadors consideren que hi ha una voluntat clara de convertir el català en llengua de segona i fer de l'espanyol la llengua de referència i prestigi. Per això recorden la importància d'aquesta mobilització d'avui, la primera que es fa de manera conjunta arreu dels Països Catalans.

No són mobilitzacions d'un sol dia, sinó que la intenció dels organitzadors és que les d'avui siguin el principi de tota una sèrie d'accions en defensa de la llengua. 'Si no deixem clar que no obeirem, l'agressió augmentarà', advertia Blanca Serra (en representació de la FOLC) durant la presentació dels actes d'avui.

En totes les concentracions es llegirà el manifest, signat per més de mig miler d'entitats, i que crida a una 'gran resposta general en tot l'àmbit de la nostra comunitat lingüística'. El manifest d'Enllaçats per la llengua defensa la necessitat de fer del català la llengua vehicular a les escoles i també als mitjans de comunicació, l'administració, la justícia i els cossos de seguretat. També exigeixen el ple coneixement del català per a tota la ciutadania, i defensen 'que la construcció d'una comunitat lliure i cohesionada només és possible sobre la base de garantir el coneixement per a tothom, sigui quin sigui el seu origen social o cultural'.

Men?ame