Les escoles del País Valencià s’abracen pel català

  • És una primera acció de la campanya 'Enllaçats per la llengua' • Demà, mobilitzacions a tot el país

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars d’estudiants, mestres, professors i pares van abraçar ahir d’una manera simbòlica els centres educatius del País Valencià. Al matí, l’enllaç es va fer als instituts i a les universitats. I a les 17.00, als centres infantils i de primària. És la primera acció de la campanya ‘Enllaçats per la llengua‘, que al País Valencià aplega divuit entitats.

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i un dels portaveus de la campanya, va dir: ‘Aquesta és la nostra resposta col·lectiva i cívica als atacs per degoteig tant del Ministeri d’Educació com de la conselleria d’Educació, fan contra els programes d’ensenyament en valencià.’ I va afegir: ‘Lamentem profundament que la conselleria d’Educació entrebanque allò que s’aprova als consells escolars dels centres.’

L’anomenada ‘revolta dels enllaçats’, nascuda fa un any a Mallorca com a contestació a la política lingüística del govern de José Ramón Bauzá, s’estendrà aquest dissabte, amb grans mobilitzacions, a tot el país. Tot plegat serveix per a commemorar la manifestació del 25 de març de l’any passat a Palma, que aplegà 50.000 persones en defensa de la llengua. Després es va reactivar la contestació arran del menyspreu i la marginació de la llengua en el sistema educatiu, que tenen la màxima expressió en l’avantprojecte de llei educativa del ministre Wert.

Demà hi haurà manifestacions, convocades per entitats i sindicats, a Perpinyà, Girona, Barcelona, Sabadell, Castelló, València, Alacant, Elx, Eivissa, Palma, el Mercadal, Ciutadella. I se n’hi afegiran moltes més. Vegeu-les totes ací.

La idea va sorgir el 15 de desembre passat en una trobada a Castelló, amb motiu de la commemoració del vuitantè aniversari de la signatura de les Normes de Castelló. Més endavant, el 19 de gener, en una reunió a Barcelona, les entitats van decidir de redactar un manifest a favor del dret de poder viure plenament en català. D’aquesta manera es va començar a estendre la revolta dels enllaçats al País Valencià i al Principat, amb el símbol del llaç quadribarrat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any