La llista d’entrades falses de la Viquipèdia

  • La llengua lutesca, l'escriptor Jean-Jacques Didilier, el mineral ferlita o el jugador de la selecció andorrana Salva, alguns dels enganys detectats a l'enciclopèdia oberta pels editors catalans del 2007 fins ara.

VilaWeb
Redacció
07.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El novembre passat vam comentar el cas del ‘guedarteko‘, un formatge basc que, de fet, només existia a la Wikipedia. En concret, del 2010 fins fa quatre mesos hi va tenir un article fals. D’entrades inventades a l’enciclopèdia oberta, que enganyen fins i tot els editors, n’hi ha més que no sembla, tal com ho demostra aquesta llista amb més d’una vintena de casos únicament a la Viquipèdia catalana.

A la Llista d’articles falsos (enganys) detectats o que ‘han fet ballar el cap’ dels editors viquipedistes hi ha exemples del 2007 fins ara tan variats com el lutesc, una llengua inventada de Mísia d’abans del 1000 aC; la bandera de l’illa escocesa de Leòdhas; la ferlita, un ‘mineral originari de Cardedeu’, i Jean-Jacques Didilier, un suposat escriptor i filòsof francès del segle XX, que va aparèixer a la Viquipèdia durant més d’un any.

També hi ha un tal Salva, descrit com a ‘jugador de futbol de la selecció andorrana’; l’eurolingua, una suposada ‘llengua artificial per ser l’oficial de la Unió Europea’; i Romaco, un poble mitològic inventat situat a les illes Medes.

Com diuen els editors de la Viquipèdia, la llista inclou aquells articles falsos detectats i que han suscitat dubtes quant a la veracitat. És possible, doncs, que ‘hi hagi articles falsos encara no detectats i que no hi figuren’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any