Brussel·les demana a Espanya tornar a apujar l’IVA i endarrerir la jubilació

  • Es fa públic l'informe de compliment de les condicions del rescat bancari

VilaWeb
Redacció
05.03.2013 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea torna a augmentar la pressió sobre l’estat espanyol exigint-li noves mesures d’austeritat. En concret, ha demanat a l’estat que torni a apujar l’IVA i els impostos mediambientals per reduir el dèficit i que accentuï encara més la reforma laboral i les pensions, endarrerint una vegada més l’edat efectiva de jubilació.

Brussel·les demana, a més, que el govern espanyol apliqui de manera més estricta la llei d’estabilitat pressupostària a les comunitats autònomes que incompleixen els seus objectius de dèficit i que acceleri la posada en marxa de l’oficina de control pressupostari.

Aquestes recomanacions apareixen en el segon informe d’avaluació del rescat bancari per a Espanya elaborat per l’executiu comunitari, en col·laboració amb el Banc Central Europeu (BCE). L’informe recull les conclusions dels inspectors que van viatjar a Madrid del 28 de gener a l’1 de febrer.

Brussel·les argüeix que l’apujada de l’IVA que s’aplica des del setembre passat (del 18% al 21% pel tipus general i del 8% al 10% pel tipus reduït) és un progrés per a millorar l’eficàcia del sistema fiscal espanyol. ‘Tot i això, encara hi ha marge per limitar l’aplicació de diferents tipus d’IVA reduït i per augmentar els impostos mediambientals, especialment els dels carburants’, diu l’informe.

En matèria pressupostària, la Comissió demana reforçar l’aplicació de la llei d’estabilitat pressupostària. ‘L’aplicació de les disposicions de la llei pel que fa als mecanismes correctius i d’alerta primerenca podria fer-se més eficaç i transparent’, suggereix.

L’informe critica que els plans del govern espanyol per a posar en marxa una oficina pressupostària independent, exigida per la UE, encara estan en una fase preparatòria. ‘S’hauran d’accelerar considerablement si es vol que l’oficina jugui un paper eficaç i immediat per a l’exercici pressupostari 2014’, reclama Brussel·les.

I continua l’informe: ‘El dèficit recurrent en el sistema de seguretat social també s’ha de controlar […] Els plans per introduir un factor de sostenibilitat en el sistema de pensions i per augmentar l’edat efectiva de jubilació serien un pas important en aquesta direcció, però encara s’han d’adoptar.’

La Comissió diu que la reforma laboral aprovada pel govern de Mariano Rajoy l’any passat ‘podria estar començant a tenir un impacte, com pot observar-se en la moderació salarial i en l’augment dels acomiadaments procedents’. ‘La reforma té potencial per enfortir el vincle entre salaris, el cicle econòmic i la posició de les empreses’, diu la Comissió.

Tot i això, Brussel·les assenyala que ‘la dualitat al mercat laboral persisteix sense canvis’ i diu que ‘la gravetat de la situació del mercat laboral exigeix una vigilància i la revisió contínua de l’impacte de la reforma.’ Les autoritats espanyoles s’han compromès a fer una revisió durant el primer trimestre de l’any i la Comissió els demana centrar-se en ‘l’impacte en la dinàmica salarial, la segmentació del mercat laboral i l’ocupabilitat.’

A més, l’executiu comunitari demana al govern espanyol augmentar la despesa en formació, l’integració al mercat laboral i la reorientació professional, a més de modernitzar els serveis públics de feina i millorar la coordinació entre els nacionals i autonòmics.

Brussel·les lamenta que encara no s’hagi aprovat la llei de liberalització de serveis professionals i demana que el grau d’ambició de la llei de mercat únic ‘no es redueixi durant el procés legislatiu.’

Riscos macroeconòmics del dèficit de tarifa

La Comissió Europea avisa que el dèficit de tarifa ‘suposa un passiu contingent considerable per al pressupost, així com riscos macroeconòmics no menyspreables.’ El 2012, va arribar a 5.000 milions (el 0,5% del PIB), superant per un ampli marge el nivell previst de 1.500 milions.
 
‘El total acumulat del dèficit de tarifa supera els 29.000 milions’, diu l’informe, que afegeix que malgrat les mesures ja aprovades pel govern espanyol, el 2013 tornarà a arribar a un nivell considerable.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any