Totes les versions de Grandola Vila Morena

  • Us oferim diferents gravacions de la cançó de la revolució dels clavells, de nou símbol de Portugal

VilaWeb
Redacció
03.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les grans manifestacions d’ahir a Lisboa i altres ciutats van entonar una vegada i una altra ‘Grandola Vila Moreno’, l’himne creat per Zeca Afonso que va servir de senyal per a engegar la revolució dels clavells. La cançó ret homenatge a Grandola, una ciutat tradicionalment revolucionària i remarca que ‘és el poble que governa’. 

Als llargs dels anys l’himne ha estat entonat i gravat per tot de músics. Us oferim una selecció de les més conegudes i de les més significatives.

1. La versió original

Jose Zeca Afonso, un dels més grans cantants portuguesos de la història va gravar ‘Grandola Vila Morena’ a primers dels anys setanta quan el règim de Salazar prohibia que les seves cançons fossin radiades. Curiosament la va interpretar per primer vegada en un concert a Sant Jaume de Galícia el 1972. Els militars del Moviment de les Forces Armades van decidir que el senyal per a que l’exèrcit sortís al carrer per acabar amb la dictadura seria l’emissió per Ràdio Renaixença d’aquesta cançó.


2. El film

El film ‘Capitans d’abril’ reprodueix el moment que es va viure en les casernes quan va sonar l’himne de Zeca Afonso, a primera hora del 25 d’abril de 1974.

3. L’adéu de Zeca

Molt malalt ja José Zeca Afonso, que moriria el 1987, va fer un darrer concert al Colisseu de Lisboa. Cantants i grups musicals de tot el país van acudir a retre homenatge a un home que era tot un símbol d’honestedat i lluita per la democràcia. Quan Zeca va acabar el concert entonant el ‘Grandola’ es van obrir les portes darrere de l’escenari i molts músics es van unir al públic en una versió emocionant de l’himne.

4. La versió d’Amelia Rodrigues

Amalia Rodrigues va gravar aquesta versió solemne de Grandola el mateix 1974. Zeca Afonso va dir en públic que no li agradava que Rodrigues, considerada una de les cantants preferides de la dictadura, cantés les seves cançons. 

5. L’homenatge de Galícia

Zeca Afonso estava molt lligat a Galícia i era un ferm defensor de la unitat de la llengua. El 2007 la televisió gallega va retre homenatge a Zeca amb un gran concert el final del qual va ser una versió de Grandola interpretada per cantants gallecs i portuguesos alhora.

6. L’homenatge de París

Cantants francesos i portuguesos van retre fa poc homenatge a Zeca Afonso a París. Al final del concert va sonar la veu del cantant mentre el públic parisenc entonava la cançó

7. La versió de Betagarri

El grup basc Betagarri acostuma a fer en els seus concerts aquesta versió de Grandola

8. Saramago canta ‘Grandola’

El premi Nobel José Saramago era militant comunista durant la revolució i va dirigir la breu etapa revolucionària del Diário de Noticias. En aquest vídeo canta Grandola a casa seva amb diversos amics, entre els quals el cantant espanyol Luís Pastor.

9. Sara Tavares, des de Cabo Verde

El 2008 la cantant de Cabo Verde Sara Tavares va fer aquesta versió jazzística de Grandola. Durant tota la seva vida Zeca Afonso va ser un gran defensor dels moviments independentistes de les colònies portugueses. Que es van fer independents com a conseqüència de la revolució dels clavells

10. La versió de Joan Baez

La gran cantant nordamericana Joan Baez també va retre homenatge a Zeca Afonso i la revolució d’abril amb aquesta versió del Grandola cantada en un concert a Lisboa

11. Una versió mallorquina

Els xeremiers de Petra i la Coral de Sant Joan han fet aquesta versió de la cançó de Zeca Afonso

12. Versió de 365

Els joves músics portuguesos i brasilers d’avui reconeixen el mestratge de José Afonso com un dels que els han influit més. aquesta és la versió que fa de Grandola el grup 365.

13. Chico Buarque incorpora Grandola a Fado Tropical

El gran músic brasileny Chico Buarque va incorporar Grandola Vila Morena a l’inici de la seva cançó Fado Tropical

14. Grandola en les manifestacions contra la troika europea

Des de l’any passat a les manifestacions que hi ha en Portugal contra la política d’austeritat de la troika torna a sonar l’himne que va desencadenar la revolució. Aquesta és una manifestació a Belém el setembre de 2012.

15. El primer ministre portuguès Passos Coelho silenciant al parlament amb el cant de Grandola

El moviment contra la troika a Portugal ha adoptat definitivament Grandola desprès que un grup de manifestants interrompés un discurs del primer ministre al parlament amb l’himne de Zeca Afonso. Cal observar que el primer ministre i la presidenta del parlament decideixen callar i escoltar l’himne mentre els ciutadans són desallotjats de l’edifici. El primer ministre fins i tot va dir que li semblava que aquella era la millor manera que podia imaginar per a ser interromput.

16. I ahir a Lisboa

Els manifestants entonen Grandola Vila Morena al Terreiro do Povo de Lisboa ahir desprès de la gran manifestació contra les polítiques d’austeritat. El cant es va repetir en totes les ciutats portugueses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any