El govern espanyol impugna la declaració de sobirania

  • Ho ha anunciat la vice-presidenta del govern espanyol després del consell de ministres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.03.2013 - 14:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol ha decidit avui procedir a la impugnació al Tribunal Constitucional (TC) de la declaració de sobirania aprovada pel parlament català el 23 de gener. La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que el govern espanyol ‘té l’obligació de complir i fer complir la llei; i com que la declaració de sobirania és contrària a la constitució, que és la llei de lleis, s’ha d’impugnar.’ Sáenz de Santamaría ha invocat el dictamen del consell d’estat, que determina que hi ha prou raons jurídiques per a portar la declaració al Tribunal Constitucional (TC), i als informes de l’advocacia de l’estat, que van en la mateixa direcció.

La vice-presidenta ha explicat que el govern espanyol demanarà que se suspengui la declaració aprovada al parlament català i ha demanat al govern de Mas que respecti les lleis i la decisió del govern espanyol. Sáenz de Santamaría també ha dit que vol mantenir un esperit de diàleg amb la Generalitat.

El govern espanyol havia demanat al consell d’estat que en fes una anàlisi i que digués si hi veia res d’inconstitucional com a pas previ per a portar-la al tribunal. Ahir mateix, poc després de saber-se el dictamen del consell d’estat, el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, se’n va felicitar i va dir que el compartia plenament.

La reacció del govern català fou ahir ràpida i contundent. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va dir: ‘L’acte del 23 de gener és inimpugnable.’ I va afegir: ‘Ni el TC ni ningú no podrà impedir la pura expressió democràtica.’

Homs va recordar que des del 1980 el parlament català havia aprovat vuit resolucions a favor del dret de decidir. I es va preguntar per què justament ara el govern espanyol havia decidit de començar els tràmits per a impugnar una declaració d’aquesta mena.

Va dir, també, que el Tribunal Constitucional només pot actuar contra resolucions que produeixen efectes jurídics. Uns efectes que, a parer seu, la declaració de sobirania no produeix. ‘Aleshores, què anul·laran?’, va demanar. ‘L’expressió democràtica d’un poble? Això és molt greu. Volen prohibir la llibertat d’expressió? Volen prohibir que jo ho digui quan parlo en nom del govern? Acabarem aquí, si continuem per aquest camí.’

Homs va demanar al govern espanyol que reflexionés, car actuava amb ‘miopia democràtica’ i s’allunyava de tot esperit democràtic. ‘Tot plegat respon a la idea d’anul·lar la voluntat democràtica d’un poble’, va reblar.

La Generalitat es presentarà com a part

Segons Homs, el sentiment majoritari a Catalunya va quedar clar en les eleccions del 25 de novembre, en què el dret de decidir va rebre un vot àmpliament majoritari. També va recordar la majoria parlamentària del 23 de gener al costat de la declaració de sobirania, i la de dimarts entre els partits catalans al congrés espanyol sobre el dret de decidir. Tot plegat, va dir, demostra quina és la posició majoritària de Catalunya.

I va acabar assegurant que si finalment el govern del PP decidia de portar la declaració de sobirania al TC, la Generalitat s’hi personaria com a part afectada. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any